Skip to content
Economie

Cum se explică explozia facturilor la energie. Analistul Adrian Bența: Nu zic că este moral, dar este absolut normal

economica.net

Contactat de PS News, analistul economic Adrian Bența spune că majorarea prețului energiei, în unele situații chiar cu 145%, va reprezenta ”o problemă destul de serioasă pentru multe familii de români”.  ”Dacă o luăm estimativ, aveam înainte 200 de lei factura de energie electrică și acum, cu o creștere de aproape 150%, ne va duce la facturi de 400-600 de lei, ceea ce este o sumă foarte mare pentru unele familii”, este de părere analistul. Potrivit lui Bența, cauza ține de legile economiei: cererea este mai mare decât oferta și atunci, automat, prețurile cresc.

”O astfel de factură la energia electrică va reprezenta niște costuri foarte mari pentru familia obișnuită din România pentru că se va suprapune și cu alte cheltuieli: energia termică, transportul și cu creșterea alimentelor. Este o problemă.

Cauzele sunt aceleași ca și până acum. Cel puțin la nivel de România, cererea de energie electrică este mai mare decât oferta pentru că la începutul anului au fost dezafectate niște capacități de producție care s-au suprapus pe revenirea economiei și pe faptul că la nivelul comunităților europene își cam revine economia și atunci ai o cerere mai mare decât oferta de energie electrică și prețul nu poate decât să crească.

O majorare de astfel de procente nu este normală, dar în momentul în care cererea este mai mare decât oferta, de ce să ceri un preț mai mare?! Este împotriva legilor economice să nu ceri un preț mare dacă ai o ofertă redusă pentru o cerere mare. Este absolut normal, nu spun că este moral, nu spun că este ceva binevenit pentru cetățeanul de rând, dar dacă tu ești patronul unei astfel de firme, sau dacă tu ești directorul general al unor astfel de societăți, trebuie să profiți de aceste oportunități”, conchide Adrian Bența.

Enel Energie Muntenia din grupul italian omonim, unul dintre principalii furnizori din piață, a trimis notificări consumatorilor săi casnici cu contracte încheiate pe baza ofertei concurențiale „Enel Simplu Anual” în care aceștia sunt anunțați că, de anul viitor, prețul energiei-marfă (fără tarife reglementate, taxe și acciză) va fi de 0,956 lei/kWh, potrivit unei astfel de document, analizat de Profit.ro.

„Oferta prevede avantajul unui preț fix și invariabil pe intervale orare, pentru o perioadă de 12 luni începând de la data de 30.01.2022, care va proteja clientul de modificări neprevăzute ale acestuia. Prețul energiei, care va rămâne neschimbat pe perioada de aplicare a condițiilor economice, este egal cu 0.956 lei/kWh (fără accize și taxe)”, scrie în notificare. Asta înseamnă o majorare cu 145% a prețului energiei, față de cel din prezent, de 0,390 lei/kWh, aplicat începând cu 30 ianuarie 2021. Notificarea și majorarea respectă prevederile contractului și pe cele ale legislației în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *