Skip to content
Politică

Cum se explică numirea Vioricăi Dăncilă în funcția de consilier BNR: Rolul pe care l-a avut fostul premier în conflictul Dragnea-Isărescu

Informația obținută în exclusivitate de PS News, potrivit căreia Viorica Dăncilă este noul consilier de Strategie de Sustenabilitate și Energie Verde al Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a luat prin surprindere întreaga opinie publică.

DETALII AICI: Viorica Dăncilă, noul consilier pe probleme de strategie al Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu

Însă, cum se explică numirea Vioricăi Dăncilă în funcția de consilier BNR? PS News vă prezintă mai jos rolul pe care l-a avut fostul premier în conflictul Dragnea-Isărescu.

Încă de la începutul anului 2019, în PSD, Liviu Dragnea a declanșat operațiunea „înlocuirea lui Mugur Isărescu din fruntea BNR”, acuzându-l pe acesta că-i sabotează celebrul ”program de guvernare”. Dragnea, liderul social-democraților la acea vreme, declara public faptul că nu mai are încredere în prognoze, nici măcar în cele ale Băncii Naționale a României, după ce Mugur Isărescu a anunțat că Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020.

„Nu comentez, că eu nu sunt comentatorul BNR. Știu că BNR are niște comentatori foarte buni și foarte isteți. În general, nu vreau să comentez previziunile vreunei instituții. S-a dovedit până acum, din fericire pentru români, că ceea ce am prognozat noi în programul de guvernare s-a confirmat în realitate.

Ceea ce spuneai ei, de exemplu, Comisia Europeană spunea că o să avem o creștere economică de 3,3%. Uitați că avuserăm 5,1! În fiecare an ni se spunea că o să fie rău. Realitatea programului de guvernare arată că românii o duc mai bine și creșterea economică e mai mare”, spunea Liviu Dragnea în mai 2019.

Ulterior, au avut loc discuții între Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe tema inflaţiei şi a creşterii ROBOR, care au durat mai bine de trei ore. La această întâlnire au fost prezenţi Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, dar şi prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Discuţiile veneau în contextul în care reprezentanţi ai Guvernului Dăncilă afirmau că nu este nevoie de o mediere în BNR şi Executiv aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis. Iniţial, discuţia era anunţată chiar de ministrul de Finanţe la Palatul Victoria.

„Discuţia aceasta de la Guvern a fost stabilită înainte ca dl preşedinte să anunţe acea mediere care, după părerea mea, nu se justifică. Vom discuta, cu dl Isărescu, despre ROBOR, de inflaţie şi de alte subiecte care dau imaginea noastră macroeconomică”, spunea Eugen Teodorovici, ministru al Finanțelor.

Viorica Dăncilă i-a luat apărarea lui Isărescu

Nemulțumit de prognozele venite din partea Băncii Naționale, liderul PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea, a continuat să uneltească schimbarea lui Mugur Isărescu de la BNR, în contextul în care mandatul acestuia expira, însă s-a izbit de refuzul premierului de la acea vreme, Viorica Dăncilă.

Contrar opiniei mai multor PSD-iști, în frunte cu Liviu Dragnea, încarcerat între timp, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, anunța că, în urma discuţiei avute cu premierul Viorica Dăncilă, se va merge pe susţinerea lui Mugur Isărescu pentru reînnoirea mandatului acestuia de guvernator al Băncii Naţionale a României.

La ședința de grup, o parte dintre senatori s-au revoltat după ce Călin Popescu Tăriceanu a anunțat oficial că PSD-ALDE va propune și va vota reînnoirea mandatului de viceguvernator a lui Isărescu. Cel mai vocal a fost Șerban Nicolae, un apropiat al lui Liviu Dragnea. Acesta ar fi contestat propunerea anunțată după ședința Coaliției și și-ar fi anunțat colegii că nu va vota în plenul reunit.

Poziția lui Șerban Nicolae nu era o surpriză în contextul în care acesta a intrat în conflict direct cu conducerea BNR și a propus o inițiativă legislativă alături de fostul președinte PSD Liviu Dragnea prin care cerea repatrierea rezervelor de aur ale BNR.

Și senatorul ALDE Daniel Zamfir se declara împotriva deciziei Coaliției. Acesta a scris atunci pe pagina sa de Facebook că „presiunea constantă pe care Mugur Isărescu a făcut-o asupra Guvernului a dat roade”. „Într-un moment nu tocmai ușor pentru Guvern, încolțit din toate părțile, Ayatollah-ului îi reușește din nou. Manipularea de a pune în cârca guvernului inflația a reușit și ea, deși este răspunderea BNR. (…) Eu vă asigur că rămân același: voi vota împotriva lui Isărescu și sper sa fie mulți parlamentari care să facă la fel”, scria Zamfir pe pagina sa de Facebook.

Nici deputații nu au primit cu entuziasm anunțul privind șefia BNR. În ședința acestora de grup, câțiva deputați și-au exprimat nemulțumirile și au anunțat că nu vor susține la vot propunerea.

De altfel, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, secretar al Camerei, a declarat public că nu va vota pentru menţinerea, în continuare, a lui Mugur Isărescu în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale. Întrebată dacă este de acord cu susţinerea acestuia, Vasilescu a răspuns: „Cu siguranţă nu voi vota. Eu am vorbit în nume personal”.

Așadar, în iulie 2019, cu sprijinul Vioricăi Dăncilă, ca șef al Guvernului și președintele al PSD, după încarcerarea în mai a lui Liviu Dragnea, Mugur Isărescu a fost votat pentru un nou mandat de guvernator al Băncii Naționale a României în Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Isărescu îi întoarce „favorul” lui Dăncilă

Astăzi, la aproape 2 ani de la  reînnoirea mandatului în fruntea BNR, Mugur Isărescu îi întoarce „favorul” Vioricăi Dăncilă, rămasă fără un loc de muncă după ce a fost înlocuită de la șefia Guvernului și cea a Partidului Social Democrat (PSD), și o angajează pe poziția de consilier strategic.

Facem precizarea că Guvernatorul BNR are în aparatul propriu de lucru mai mulţi consilieri, numirile fiind făcute personal de către guvernator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *