Skip to content
Economie

Cum se explică prețurile mari la energie. Mihai Daraban (CCIR): Rezultatul populismului deșănțat din ultimii 20 de ani

Inquam Photos / Alexandru Busca

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a declarat pentru PS News că prețurile mari la gaze și energie electrică reprezintă ”rezultatul unui populism deșănțat din ultimii 20 de ani”.

”Poate par un pic cam cinic, dar prețul crescut al energiei este rezultatul unui populism deșănțat din ultimii 20 de ani. Guvernele mereu s-au ferit de liberalizări ale prețului energiei, deși au fost momente istorice când acestea se puteau face.

Îmi aduc aminte că prin 1998 era petrolul 8-9 dolari. Deci erau momente când gazele erau ieftine, pentru că acestea sunt în concordață cu prețul petroulului. Deci au fost momente istorice unde puteam să introducem liberalizarea prețurilor, astfel încât să nu avem acest șoc de astăzi. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat și Guvernul de azi decontează.

Pe de altă parte, cred că ar fi momentul să observăm și oportunitățile din timpul crizelor pentru că trebuie să ne uităm foarte bine la eficiența energetică. Acest sistem existent în România, cu celebrele CET-uri care înșiră țevi prin tot orașul.

După părerea mea, suntem foarte risipitori, atât în domeniul energetic, cât și în domeniul alimentar. Cred că putem învăța din aceste prețuri mari că trebuie să fim împinși către această eficientizare energetică care din păcate nu s-a făcut”, a precizat Mihai Daraban.

Președintele CCIR este de părere că o sumă importantă din PNRR ar trebui folosită pentru eficientizarea energetică a clădirilor.

”Acum câțiva ani erau programele de anvelopare a blocurilor, dar văd că au fost stopate. În Italia, primii bani din PNRR sunt folosiți pentru eficiența energetică a clădirilor, pentru anveloparea clădirilor și pentru sporirea eficienței energetice a clădirilor. Este un lucru care trebuie făcut pentru că nimeni nu poate controla crizele mondiale, creșterea țițeiului, a gazului ș.a.m.d. Este momentul în care fiecare cetățean al României să se gândească la eficiența energetică”, a punctat Daraban.

1 comentariu la “Cum se explică prețurile mari la energie. Mihai Daraban (CCIR): Rezultatul populismului deșănțat din ultimii 20 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *