Skip to content
Politică

Cum se explică ruptura PNL-USRPLUS, înainte de parlamentare. Lucian Dumitrescu: Nu-i desparte ideologia, cât afilierea la grupuri de interese diferite

PS News

Contactat de PS News, sociologul Lucian Dumitrescu este de părere că PNL va putea guverna și fără o alianță cu USRPLUS, în condițiile în care liberalii vor câștiga alegerile parlamentare la un scor bun și vor reuși să facă o majoritate cu alte partide.

„Există această posibilitate, având în vedere declarațiile din ultimele zile, date de diferiți lideri ai PNL. Întrebarea e ce-i desparte? Nu cred că îi desparte atât ideologia, cât mai degrabă afilierea la rețele de putere și grupuri de interese distincte.

Pentru PNL, important este să rămână la guvernare și, la cum arată sondajele în momentul de față, se pare că PNL va câștiga alegerile, și nu numai că le va câștiga, dar PNL o să dea prim-ministrul.

Alianța cu USRPLUS, din punctul meu de vedere, e conjuncturală. Dacă PNL găsește alte partide cu care să facă o alinață care să îi permită rămânerea la guvernare, atunci nu e nicio problemă, PNL va intra la guvernare și fără USRPLUS.

Dar să vedem care vor fi rezultatele de la alegeri pentru că, din ce am constatat, cei de la PNL nu exclud posibilitatea guvernării cu USRPLUS. Ei susțin doar că, în cazul în care există șansa să facă alianță cu alte partide politice, atunci vor face și lucrul ăsta”, a spus Dumitrescu.

În ultimele zile, tot mai multe voci din PNL au afirmat că partidul ia în calcul să guverneze fără ajutorul celor de la USRPLUS. Astfel, PNL intenționează să lase USRPLUS în opoziție, alături de PSD.

Problema este că, potrivit ultimelor sondaje, formațiunea politică condusă de Ludovic Orban nu ar putea face un Guvern doar cu PMP și UDMR, cele trei partide însumând în jur de 40%. Singura soluție, dacă pe 6 decembrie se vor obține cifrele din sondaje, este ca PNL să formeze Guvernul cu PMP, UDMR, și chiar cu cei de la PRO România și să obțină sprijinul parlamentar al minorităților naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *