Cum se explică temperaturile neobișnuit de mari din această perioadă

Sursă foto: Freepik

Climatologul ANM Roxana Bojariu spune, într-un interviu pentru Radio România Cultural, că România și alte state învecinate se află în mijlocul masei de aer foarte cald care vine dinspre nordul Africii, țara noastră resimțind puternic efectele valului canicular, cu cupola aferentă pe care și-a construit-o prin condițiile specifice.

 „Transportul acesta de aer foarte cald dinspre nordul Africii este acum direcționat în zona teritoriului României. Suntem cumva în epicentru. Evident că nu doar România, dar clar suntem pe direcția acestui transport și asta înseamnă că la noi se simte cel mai puternic acest val de căldură, cu cupola aferentă pe care și-a construit-o prin condițiile specifice. Adică avem presiune atmosferică mare iar transportul acesta se face adăugând aer din ce în ce mai cald, nu doar la suprafață, ci și până la o înălțime destul de mare față de suprafață, așa încât avem o masă imensă de aer foarte cald, care, în condițiile presiunii ridicate, ce inhibă formarea norilor de convecție, de exemplu, accentuează și mai mult și are tendința de a păstra căldura în această zonă.

E un blocaj al circulațiilor atmosferice care, de obicei, dinspre Vest mai aduc furtuni care împrospătează vara aerul foarte cald cu aceste precipitații torențiale ce apar inclusiv pe acest fundal al instabilităților. Noi suntem ocoliți acum de toate aceste sisteme de vreme care aduc precipitații și, practic, masa de aer cald staționează și se autoîntreține această situație, de unde și durata și intensitatea.

Acum suntem centrul acestui dom de căldură. În alte cazuri, axa transportului era pe alte regiuni. Deci și asta diferențiază. Dar, altfel, avem de-a face cu un val de căldură care devine din ce în ce mai normal în situațiile în care încălzirea globală furnizează o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă sistemelor de vreme. Atunci, ceea ce aveam ca val de căldură acum mai multe decenii e oarecum la intensitate mai mică față de ce avem acum”, explică Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, ANM.

Ea spune că axa pe care se deplasează masa de aer variază de la an la an în funcție de evoluția sistemului climatic și a elementelor acestuia, pe fondul încălzirii climatice care influențează toate aceste procese.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: