Skip to content
Politică

Cum se face trafic de influență la nivel înalt. Povestea unui fost deputat PSD care „rezolva” alocarea unor bani din PNDL

facebook

Fostul deputat de Galați, Florin Costin Pâslaru, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență, după ce a promis că rezolva alocarea unor bani din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) către primarii, în schimbul unui comision.

Curtea de Apel Pitești a validat un acord de recunoaștere a vinovăției încheiat între Florin Costin Pâslaru, deputat PSD de Galasti în perioada 2008-2016, și DNA. Concret, în schimbul unei pedepse de doi ani de închisoare cu suspendare, Pâslaru, care a fost și lider al deputaților PSD, a recunoscut că a făcut trafic de influență, promițând că rezolva alocarea unor bani din PNDL către primari din Vâlcea și Argeș.

Se laudă cu o influență mai mare decât când era deputat

Potrivit acordului de recunoaștere a vinovăției, în 2017, când nu mai era deputat, dar era consilier la Cancelaria președintelui Camerei Deputaților s-a întâlnit în Parlament cu un deputat în funcție, al cărui nume nu a fost făcut deocamdată public.

Cu această ocazie, Pâslaru i-a spus deputatului că este consilier la Cancelaria președintelui Camerei Deputaților, iar din această poziție are putere și influență chiar mai mari decât pe vremea când era un simplu deputat.

Deputatul a ținut minte, iar în perioada aprilie-mai 2018, l-a căutat pe Pâslaru pentru a-i cere să îl ajute cu alocarea unor bani din PNDL către primari din zona să de interes (Argeș și Vâlcea).

Pâslaru i-a garantat deputatului că o să rezolve alocarea banilor pentru că are o relație foarte bună, atât personală, cât și de partid cu secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării care se ocupă de PNDL.

A cerut împrumut 15.000 de euro

Potrivit acordului de recunoaștere a vinovăției, în cursul lunii august 2018, deputatul interesat de alocarea banilor din PNDL către anumite primarii s-a întâlnit din nou cu Pâslaru la Parlament pentru a discuta despre proiecte, iar Pâslaru l-a asigurat că a vorbit cu secretarul de stat și acesta „l-a asigurat că proiectele vor fi aprobate și că se vor semna contractele de finanțare în cel mai scurt timp”.

Cu ocazia acelei discuțîi, Pâslaru i-a cerut deputatului să îl împrumute cu 15.000 euro, susțînând că are nevoie de acești bani pentru a moderniza studioul de televiziune pe care îl deține la Galați și că îi va restitui banii până la sfârșitul anului 2018. Deputatul a fost de acord să-i împrumute 10.000 euro pe care îi avea din economii personale, scrie ziare.com.

Presat de primarii care așteptau aprobarea proiectelor, deputatul care a promis că va rezolva problema îl presă la rândul sau pe Pâslaru, care „l-a asigurat de reușită intervențiilor sale”, susțînând că „dacă o să fie nevoie, o să intervină inclusiv pe lângă ministru”. Cu aceeași ocazie, Pâslaru i-a spus deputatului că în cazul aprobării finanțărilor vrea și el o parte din bani, iar deputatul „i-a spus că este de acord și că va caută soluțîi pentru a primi partea pe care o pretinde”.

Planuri de împărțire a banilor visați

Potrivit acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat de DNA cu fostul deputat Pâslaru, pe baza promisiunilor făcute de acesta că proiectele vor fi aprobate, deputatul interesat de rezolvarea problemei s-a întâlnit cu alte două persoane cu care a făcut planuri „despre modalitatea prin care ar putea să se asocieze pentru câștigarea și executarea contractelor aferente respectivelor proiecte”.

Astfel, s-a stabilit de principiu o colaborare ce presupunea, în situația în care proiectele primăriilor urmau să fie finanțate, că una dintre firme să execute lucrarea, una dintre firme să furnizeze enzima necesară lucrărilor de asfaltare a drumurilor, iar firma deputatului să ofere consultanță în cadrul proiectelor.

Deputatul le-a spus celor doi potențiali parteneri că persoană care i-a promis că îl ajută pentru a fi aprobate proiectele la Ministerul Lucrărilor Publice este Florin Costin Pâslaru, „despre care cei doi au afirmat că îl cunosc și că știu că este o persoană foarte influență, care cu siguranță va rezolva problema”.

Primarii au rămas doar cu promisiunile

În luna noiembrie 2019, la un an și jumătate de la începutul discuțiilor, Pâslaru continuă să promita că problema se va rezolva „întrucât el este în continuare președinte al Fondului de Dezvoltare și Investițîi (FDI), deși conducerea Comisiei de Strategie și Prognoza fusese schimbată”.

La scurt timp după acest moment, pentru că Pâslaru nu a rezolvat problema finanțării proiectelor deputatul a cerut să îi fie restituit restul de bani pe care Pâslaru avea să îi mai dea din împrumutul acordat în 2018. Chiar de Ziua Națională din 2019, cei doi s-au întâlnit la Hotelul Ramada din Râmnicu Vâlcea, iar Pâslaru i-a dat deputatului 9.000 de lei, urmând că diferența să fie restituită până la 10 ianuarie 2020.

Și cu această ocazie, Pâslaru i-a spus deputatului că ocupă în continuare o funcție în cadrul FDI și că o parte din proiectele despre care vorbiseră sunt deja incluse în lista ce urmează să fie aprobată în prima ședința de govern”.

De asemenea, Florin Costin Pâslaru a dat asigurări că primăriile de care deputatul e interesat vor primi finanțare prin FDI și că acest lucru se datorează intervențiilor lui, pretinzând în schimb, în repetate rânduri, „o parte din beneficiile financiare obținute de acesta pentru situația în care proiectele vor fi aprobate, inclusiv să fie scutit să mai restituie restul sumei de bani datorate martorului”.

Recunosc fapta reținută în sarcina mea. Recunosc săvârșirea infracțiunii și accept încadrarea juridică a faptei pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva mea„, a arătat fostul deputat PSD în acordul de recunoaștere prin care a primit doi ani de închisoare cu suspendare.

Condamnare deputat Paslaru

Curtea consideră că această pedeapsa este pe deplin rezonabilă având în vedere suma mică oferită sub formă scutirii restituirii unei datorii mai vechi, dar și atitudinea de recunoaștere a faptei imputate„, a arătat Curtea de Apel Pitești.

Florin Costin Pâslaru a mai fost condamnat în anul 2016 de Curtea Supremă pentru conflict de interese după ce și-a angajat fiul în Parlament.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *