Skip to content
Politică

Cum se falsifică concursurile la Consiliului Județean Cluj. DNA a intrat pe fir

Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorii anticorupție din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Cluj anchetează modul în care concursurile pentru ocuparea a două posturi de conducere de la nivelul Consiliului Județean Cluj au fost trucate sau nu, subiectele fiind anunțate din greșeală pe rețeaua internă a instituției, înainte de data organizării concursului, potrivit foaiatransilvana.ro

Surse judiciare susțin că dosarul este în lucru la DNA Cluj, de la începutul lunii iunie 2020 și că procurorii anticorupție se ocupă de această anchetă, persoana reclamată pentru abuz în serviciu fiind actualul președinte al Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Potrivit acelorași surse judiciare concursurile suspectate că au fost trucate, subiectele fiind servite cu câteva zile înainte de data oficială, au fost ocupate de Călin Cotârlă (foto jos), fost ofițer la Serviciul de Informații al Ministerului de Interne, care acum e pensionar special și angajat pe funcție de conducere la Consiliul Județean Cluj, cumulând pensia cu salariul, dar și de Ligia Cîinean, șefa de cabinet al președintelui CJ Cluj.

Tișe este acuzat că ar fi modificat, în 2017, organigrama Consiliului Județean Cluj, înființând funcția de Șef Serviciu Corp Control Președinte/Control Intern Managerial, pentru Călin Cotârlă. Tot cu ocazia modificării organigramei, a înființat și funcția de director Executiv Administrație și Relații Publice pentru Ligia Cîinean.

Pornind de aici, mai susțin sursele judiciare, au fost organizate cele două concursuri, care ar fi fost trucate, dovada aflându-se chiar pe intranetul Consiliului Județean Cluj dar și la DNA Cluj.

Astfel, unul din membrii comisiei de concurs a transmis din greșeală, pe rețeaua de intranet a Consiliului Județean Cluj, subiectele care urmau să se dea la concurs și baremul de corectare, la toți angajații care aveau acces la acest sistem, și nu doar la cei doi menționați mai sus. În acest fel, mai mulți angajați au observat aceste subiecte, inclusiv cei cărora le erau destinate.

Subiectele de la concurs publicate pe intranetul Consiliului Județean, înainte de data concursului:

Pentru Cotârlă Călin:
1. Detaliaţi prevederile Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2) cu modificările şi completările ulterioare referitoare la perfecţionarea funcţionarilor publici.
2. Comentaţi obligaţia autorităţilor şi instituţiilor publice de a rezerva postul aferent funcţiei publice de execuţie, pe perioada suspendării raportului de serviciu precum şi măsurile pe care le poate lua conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în vederea desfăşurării în condiţii normale a activităţii.
3. Principiile care guvernează conduita profesională a funcţionarilor publici, potrivit Legii nr.7/2004, republicată, cu modificările şi completprile ulterioare.

Pentru Câinean Ligia:
1.Tipuri de răspundere aplicabile funcţionarilor publici pentru încălcarea cu vinovăţie a îndatoririlor de serviciu.
2. Loialitatea faţă de autorităţile şi instituţiile publice conform Legii nr.7/2004, republicată, cu modificările ulterioare; 3.În cadrul instituţiei publice au fost sancţionaţi disciplinar doi funcţionari publici. Primului funcţionar public i-a fost aplicată sancţiunea mustrării scrise în urmă cu 6 luni, iar celui de-al doilea sancţiunea retrogradării în funcţia publică pe o perioadă de 6 luni, în urmă cu 3 luni. Precizaţi şi motivaţi dacă se impune în vreun caz radierea de drept a sancţiunii disciplinare.

Contactați, cei de la DNA Bucurețti au precizat că ancheta este în curs de desfășurare și că nu pot fi furnizate la acest moment. ”Informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare”, este articolul invocat de cei de la DNA. De asemenea, o altă prevedere legală invocată de DNA se referă la ”informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *