Skip to content
Politică

Cum se frâng principiile politice în fața banilor: cazul Dragoș Pîslaru, numărul 2 pe lista PLUS pentru europarlamentare

telegrafonline.ro

Firma lui Dragoş Pîslaru (cel care în prezent ocupă locul 2 pe lista de europarlamentare a lui Dacian Cioloș) a gestionat contracte de milioane de lei, aceşti bani provenind atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat.

Concret: este bine de știut că tehnocratul Dragoș Pîslaru și-a făcut averea consistentă prin intermediul unei firme care a încasat milioane de euro de la diverse instituții de stat: ministere, primării, consilii județene. Pîslaru a fost acționar al companiei GEA Strategy&Consulting.

Societatea GEA la care fostul ministru al Muncii a fost acționar cu 29 la sută a fost înființată în anul 2006 și a prestat diverse servicii de consultanță pentru sectorul public. Pe atunci, în anul 2006 ministrul Pîslaru, Liviu Voinea și Daniel Dăianu erau legați de interesele lui Dan Voiculescu. Interesant este că în anul 2009, odată cu venirea la putere a guvernării portocalii compania GEA a încasat de la Ministerul Economiei – condus de celebrul Adriean Videanu – peste 900.000 de euro dintr-un contract de consultanţă pentru sprijinirea IMM-urilor şi alţi 70.000 de euro de la ministerul de Finanţe.

Un alt contract câştigat de fosta companie a tehnocratului Dragos Pîslaru a vizat evaluarea intermediară a fondurilor europene de la Ministerul Economiei- axa destinată creşterii competitivităţii economice – POS CCE. Compania lui Pîslaru, a lui Voinea și Dăianu decideau ce proiecte sunt sau nu sunt bune pentru a primi finanţarea europeană. La fel de interesant, compania GEA patronată de cei trei băieți deștepți a oferit consultanță către Ministerul Muncii pentru sprijinirea atragerii de fonduri europene în programul destinat dezvoltării resurselor umane. Nu întâmplator acest Dragoș Pîslaru a ajuns astfel apoi ministrul Muncii.

În timpul liber, când nu oferea consultanță pentru instituțiile publice, tehnocratul Dragoș Pîslaru este pasionat de yachting, un sport costisitor dar extrem de relaxant, așa cum bine îi șade unui tehnocrat. Porecla de navigator a lui Dragoș Pîslaru este „BIAFRA” conform sitelui internațional „world sailing”.

Un episod interesant este colaborarea dintre firma GEA – a ministrului tehnocrat și primăria Slatina, condusă de multiplul penal Darius Vâlcov (fost ministru și el al Finanțelor). Vâlcov a lucrat strâns și a plătit sume importante companiei de consultanță GEA. Compania GEA a realizat chiar Strategia de Dezvoltare Durabilă a orașului Slatina.

Abonament la contracte publice

Ce este cu adevărat interesant însă la fosta afacere a ministrului Pîslaru este că peste 70 la sută din cifra de afaceri, din bani încasați în ultimi 10 ani, au provenit din contracte publice.

De preciza că pe 20 iunie 2018, această firmă a încheiat un contract de 206.900 lei plus TVA cu Consiliul Judeţean Brăila, instituţie condusă de Francisk Iulian Chiriac (PSD). Obiectul contractului îl reprezentă prestarea de „Servicii de elaborare a Planului de amenajare a teritoriului intercomunitar ‘Staţiunea Lacul Sărat – Judeţul Brăila’”.

GEA Strategy & Consulting a mai avut contracte cu Ministerul Dezvoltării, condus la acea vremea de Sevil Shaideh, şi cu Ministerul Fondurilor Europene, condus de Rovana Plumb.

Între timp, Dragoş Pîslaru a cedat către o persoană fizică nespecificată 2.264 de acţiuni deţinute la propria companie, în schimbul a 339.600 lei, potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul Guvernului. Acelaşi document arată că, în 2015, Dragoş Pîslaru a câştigat 173.013 lei în calitate de administrator al societăţii, în timp ce soţia oficialului, Livia Pîslaru (angajată în baza unui contract individual de muncă), a încasat un venit total de 30.744 de lei de la aceeaşi firmă. Nu în ultimul rând, GEA Strategy & Consulting i-a adus lui Dragoş Pîslaru în 2015 un total de 60.000 de lei din contractele pe fonduri europene.

 

1 comentariu la “Cum se frâng principiile politice în fața banilor: cazul Dragoș Pîslaru, numărul 2 pe lista PLUS pentru europarlamentare

  1. Stiti in ce proportie detine Dragnea actiuni la TelDrum ??? Daca depaseste 29% ??? Ce nu se vede nu exista !!!Oare Dragnea nu a fost ministru la dezvoltare in timp ce TelDrum facea drumuri in draci ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *