Skip to content
Politică

Cum se împart banii din bugetul Primăriei Capitalei pe 2021. Spitalele primesc fonduri mai mari față de anul trecut

Inquam Photos / George Calin
" "

Primăria Municipiului București are în 2021 un buget estimat la 6,9 miliarde lei. Acest proiect a fost pus în dezbatere publică, miercuri, pe site-ul instituției. Cu tot cu subordonate, credite și fonduri europene el ajunge la 9,5 miliarde. Totuși, există unele instituții din subordinea Primăriei care vor primi mai puțini bani față de anul 2020. Totodată, aproape toate spitalele din subordinea Capitalei vor primi mai mulți bani.

Cum se împart banii

" "
" "

Printre investițiile cuprinse în bugetul pe anul 2021 se numără reabilitarea clădirilor cu risc seismic – 35 milioane lei, prelungirea Ghencea –  10 milioane lei, alocări către spitale – 35 milioane lei, rețeaua de termoficare, 53 km – 140 milioane lei, investiţii in peisagistică şi către biserici – 1 milion lei, EURO 2020 – 20 milioane de lei, noul sistem de semaforizare – 5 milioane lei și un nou Plan Urbanistic General – între 3 şi 5 milioane lei.

Nicușor Dan a anunțat luna trecută că pentru Catedrala Neamului nu a există propunere. Însă nu doar Catedrala nu va primi bani ci mai multe lăcașuri de cult. Dacă în 2020 figurau 37 de lăcașuri de cult, cu un total solicitat de aproape 10,5 milioane de lei, anul acesta sunt doar cinci obiective pentru care sunt solicitați bani pentru lucrări sau conservare. În total, aproape 1 milion de lei, adică de zece ori mai puțin față de anul 2020.

La capitolul consolidarea clădirilor cu risc seismic Primăria alocă anul acesta 52,1 milioane de lei, față de 173,8 milioane de lei, cât a alocat în 2020. Totuși, de notat ar fi că spitalele primesc mai mulți bani față de anul 2020. Spitalul Carol Davila are un buget de 80,8 milioane lei, față de cele 67,5 milioane lei care erau în proiectul de buget pentru 2020. Spitalul Malaxa are un buget de 83 de milioane de lei, iar Spitalul Colțea are un buget de 223 de milioane lei. Alocarea mai mare a fondurilor către aceste spitale poate fi explicată în contextul epidemiologic din țară. Epidemia de coronavirus a scos la iveală limitele sistemului sanitar din țară. Bucureștiul a fost unul dintre cele mai lovite orașe din țară, având una dintre cele mai mari rate de incidență a cazurilor de Covid-19, iar spitalele din Capitală au fost suprasolicitate. Alocarea unor fonduri mai mari către spitale era așadar destul de previzibilă în acest context. Acești bani urmau să fie retrași de la alte sectoare. De notat e și că Administrația Străzilor are alocate mai puține fonduri în 2021 – 118 milioane de lei, față de cele aproape 200 de milioane de lei din proiectul de buget pe 2020.

Mai trebuie spus și că Primăria are o datorie publică pe termen lung şi mediu a Primăriei de 275 de milioane lei. Totodată, așa cum a anunțat și primarul Nicușor Dan, mai există datorii care rezultă din investiții – 400 milioane de lei, inclusiv datorii către restul de plată către Otokar, către constructori  la Pasajul Doamna Ghica, la parcarea din Pantelimon.

Toate aceste datorii vor trebui plătite într-un final. Per total, putem spune că bugetul Primăriei este unul robust care are o axă centrală de investiții. Obiectivul primordial îl constituie stoparea epidemiei de coronavirus care afectează toate sectoarele economice și sociale. De aceea vedem fonduri mai mari pentru spitalele din Capitală.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *