Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum se împart banii pentru firmele afectate de pandemie. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Acestea sunt criteriile care trebuie îndeplinite

PS News

Directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Dumitru Nancu, prezent la „Puterea Știrilor”, a specificat criteriile pentru Programul IMM INVEST România, care permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului roman, prin Ministerul Finanțelor Publice.

„Criteriile care trebuie îndeplinite de cei care aplică sunt: să fie întreprindere mică și mijlocie, definită conform Legii 346, micro 0-9 angajați, cifră de afaceri 2 milioane de euro, active totale 2 milioane de euro, mică 10-49 de angajați, maxim 10 milioane de euro cifra de afaceri, active totale 10 milioane de euro și între 50 – 249 de angajați, cu cifra de afaceri 50 de milioane, active totale 43 de milioane. Aceasta e definiția pentru IMM, iar din categoria IMM-urilor avem următorii beneficiari: toate societățile care sunt constituite conform Legii 31, care identifică 6 forme: S.R.L.-urile, S.C. în comandită, comandită simplă, nume colectiv, SRLD-urile și SA-urile. De asemenea, mai sunt eligibile întreprinderile individuale, cele pe Ordonanța 44, persoanele fizice autorizate, Cooperativa Meșteșugărească și Centrocoop-ul conform Legii Cooperației. O măsură pe care a luat-o guvernul, în Ordonața 83, au fost introduse și ONG -urile, care au activitate economică, plus societățile cooperative din agricultură, care nu erau eligibile. Astfel s-a lărgit și aria de beneficiari”, a declarat Dumitru Nancu, la „Puterea Știrilor”

" "

Beneficiarul trebuie să se înregistreze în aplicația disponibilă pe site-ul ww.imminvest.ro și să completeze online datele de identificare. Aplicatia software va genera automat solicitantului numărul de înregistrare, precum și un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării. După efectuarea verificării datelor și elementelor înregistrate de potențialul beneficiar aplicant, se va emite acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului.

„Se înscriu, se prezintă la bancă, acolo sunt criteriile de bancabilitate. Bineînțeles că legislația bancară a înlesnit, ca să zic așa, a coborât nivelul, pentru că nu poți aprecia pe aceleași criterii când piața era în regulă, cu criteriile pentru două luni în România a fost perturbată. Din punctul nostru de vedere, a declarat-o și premierul României, acest program este pentru orice IMM, cu excepția celor care fabrică armament, și altele, care oricum nu sunt eligibile pentru niciun program”, spune directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Dumitru Nancu a precizat și care este situația firmelor care au datorii la stat: „Sunt foarte eligibile. Dacă ai o eșalonare, o datorie la bancă, primul lucru pe care vrei să îl faci este să îți achiți dările la stat. Este prima condiție. Capitalul de lucru este cea mai importantă componentă.”

Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei, iar beneficiile sunt legate de faptul că statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor pe care le accesați la una din băncile partenere, că nu se plătește dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare. Costurile finanțării sunt subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat, până la data de 31.12.2020, cu posibilități de prelungire. Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru!

„Din 2005, toate aceste programe au avut rolul de a acorda niște alocații financiare neramburasabile. Este pentru prima dată când încercăm să venim cu un plan de investiții fără precedent. Înlocuim politica toxică de subvenționare, cu o politică de relansare a economiei. Această politică găunoasă de mărire a salariilor ați văzut ce produce. Practic, e pentru prima dată când încercăm ca tot ce înseamnă sistemul bancar, acolo sunt resursele financiare, să-l canalizăm către sistemul IMM-urilor. Ați văzut că vine în complementaritate cu ceea ce anunța Comisia Europeană pentru prima oară pentru România, 31 de miliarde care vor veni, din care 19,1 pe granturi, neramburasabili, dar acolo banii trebuie să se ducă pe infrastructură. E neeconomic ca să nu spun altceva, ca să aloci alocații financiare neramburasabile pentru un IMM, să își ia ăla un utilaj, decât să faci o autostradă, unde muncesc zeci de mii de IMM-uri, deci creezi zeci de mii de locuri de muncă. Practic s-a înlocuit o subvenționare cu un plan de investiții, bazat pe creșterea competitivității”, a declarat Dumitru Nancu, la „Puterea Știrilor”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *