Skip to content
Politică

Cum se împart filialele PNL în războiul Orban-grupul de la Cluj. Atuurile actualului lider al partidului

Inquam Photos / Octav Ganea

Amplul război dintre cele două tabere din Partidul Național Liberal (PNL) a ieșit la iveală duminică seara, când Rareș Bogdan, purtătorul de cuvânt al taberei Emil Boc-Ilie Bolojan, a anunțat că o grupare reformistă își va desemna candidatul la șefia PNL și i-a cerut demisia actualului lider al partidului, Ludovic Orban.

Rareș Bogdan s-a plasat printre reformatori, alături de Emil Boc, Ilie Bolojan, Robert Sighiartău și Gheorghe Falcă. ”În spatele nostru se află zeci de filiale. Vrem reformarea și repoziționarea partidului, luarea deciziilor de către forurile interne, democratizarea totală a partidului, promovarea oamenilor în funcții pe baza meritelor”, a spus Rareș Bogdan.

Cum se împart filialele

Surse liberale au dezvăluit pentru PS News că în PNL zilele acestea se încearcă o regrupare de forțe, fiecare dintre cele două tabere formate în interiorul partidului încercând să strângă „adepți”. Astfel, Ludovic Orban mai controlează în Ardeal filialele de la Mureș, Alba, Hubedoara, Sibiu – prin Raluca Turcan, care a decis să se alăture aripii Orban, după ce a primit minister – și filiala de la Brașov (prin Adrian Veștea, un cunoscut apropiat al actualului lider al partidului).

De cealaltă parte, tabăra Boc-Bolojan are de partea ei în Molodova filiale ca Suceava (Gheorghe Flutur), Galați (George Stânga) și Neamț (Mugur Cozmanciuc). Restul filialelor din Moldova, potrivit surselor, sunt de partea lui Ludovic Orban, însă este de așteptat ca Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, să schimbe tabăra, după ce Rareș Bogdan l-a lăudat într-un interviu televizat.

„S-a dovedit că schimbarea lui Costache cu Nelu Tătaru a fost de bun augur. Nelu Tătaru a fost unul dintre cei mai buni miniștri ai Sănătății”, spunea Rareș Bogdan.

Situație incertă, însă la Timiș, acolo unde filiala este împărțită în două. Jumătate este controlată de către Alina Gorghiu, Ben Oni Ardelean și Cristian Bușoi (tabăra Boc-Bolojan) și jumătate este controlată de către restul primarilor în frunte cu Alin Nica, președintele filialei și un susținător al lui Ludovic Orban. Aceeași situație o regăsim și la Constanța, acolo unde Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța este în scandalul cu actualul primar Vergil Chițac, iar filiala încă nu are un punct de vedere clar, dacă se alătură „răscoalei” din interiorul formațiunii politice sau rămâne fidelă actualului președinte al partidului. Tandemul Boc-Bolojan nu se bucură de susținere nici în Muntenia și Dobrogea, filialele PNL  din aceste regiuni declarându-se în discuțiile din interior de partea președintelui Ludovic Orban și evitând orice discuție cu grupul disident din partid.

Așadar, liberalii anti-Orban nu sunt încă grupați într-o singură structură de opoziție și nu se văd semne că se vor coagula într-un timp scurt, mai ales în condițiile în care urmează o nouă împărțire a funcțiilor, controlată de Ludovic Orban. Președintele liberalilor are de partea sa o mare parte a organizațiilor liberale, mai ales cele din sudul țării, plus funcții de împărțit la nivel guvernamental. Zilele următoare va urma și o împărțire a funcțiilor de prefect și subprefect pe care o va gestiona Ludovic Orban, astfel că de o reașezare a ordinii în partid va depinde și modul în care actualul șef al partidului va negocia cu cei de la USRPLUS și UDMR.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *