Skip to content
Politică

Cum se împart sectoarele din București în confruntarea Florin Cîțu vs. Ludovic Orban. Cine are prima șansă la victorie

Inquam Photos / Octav Ganea

Până la bătălia finală de la Congresul din toamnă, candidații PNL pentru conducerea partidului trebuie să lupte în organizațiile și filialele din teritoriu, pentru a câștiga suficiente voturi. Ludovic Orban și Florin Cîțu au nevoie de susținerea celor mai puternice organizații dacă vor să se impună la conducerea PNL. Bucureștiul este una dintre cele mai mari mize datorită vizibilității sale la nivel național. Filialele PNL din sectoare vor trebui să-și aleagă noua conducere în următoarele săptămâni, iar calculele nu sunt deloc simple. 

Sectorul 1 este controlat de Sebastian Burduja, deputat din 2020, care vrea să-și păstreze mandatul de președinte al filialei. Deputatul PNL va face echipă cu Tănase Stamule și va fi în echipa lui Ludovic Orban, însă nu este exclus ca imediat după ce va fi reconfirmat la președinția formațiunii politice să schimbe tabăra și să se alăture lui Florin Cîțu. Momentan, vrea să-l păcălească pe Ludovic Orban deoarece este conștient că dacă va fi împotriva actualului președinte PNL, atunci are șanse mari să piardă alegerile din filiala Sector 1. Sebastian Burduja preferă să stea departe de disputa Cîțu-Orban pentru a nu pierde voturi în filială. 

Sectorul 2 este controlat de Monica Anisie, care a trecut în tabăra lui Florin Cîțu și s-a afișat în public alături de acesta, când actualul premier și-a anunțat intenția de a candida pentru conducerea partidului. Adrian Costache, viceprimarul Sectorului 2, este adversarul Monicăi Anisie și în urmă cu câteva zile, pe o rețea de socializare, acesta a anunțat că îl susține pe Ludovic Orban. Monica Anisie are toate șansele să piardă conducerea PNL Sector 2, după ce la alegerile de anul trecut nu a reușit niciun rezultat notabil. 

În Sectorul 3 bătălia este strânsă între oamenii lui Florin Cîțu și cei ai lui Ludovic Orban. Antonel Tănase încearcă să-și păstreze funcția de președinte Sector 3, dar oamenii lui Florin Cîțu vor să preia controlul filialei. Adversarii lui Antonel Tănase vor fi Claudia Benchescu, soția liberalului Mihai Voicu, și Stelian Bujduveanu, viceprimarul capitaliei. 

Stelian Bujduveanu este unul dintre liberalii care l-au trădat pe Ludovic Orban după ce s-a văzut pus în funcție la Primăria Capitalei. Viceprimarul a beneficiat mereu de susținerea actualului președinte PNL, dar se pare că a sărit imediat în tabăra lui Florin Cîțu și acum vrea conducerea PNL Sector 3.  

Tot în acest sector se va implica și Florin Alexe, care a ajuns deputat de Maramureș. În urmă cu mai mulți ani, Florin Alexe conducea PNL Sector 3 și încă mai are influență asupra membrilor din filială. Deputatul de Maramureș îl va susține pe candidatul din tabăra Florin Cîțu, oricine ar fi dintre Claudia Benchescu și Stelian Bujduveanu. 

Sectorul 4 este controlat de deputatul Pavel Popescu, care îl susține pe Florin Cîțu. Numai că filiala pe care o conduce este 90% de partea lui Orban. Pentru Pavel Popescu va fi greu să transfere voturile către Cîțu. Și în Sectorul 4 se vor organiza alegeri în această vară, iar în lupta pentru controlul lui vor intra actualul lider Pavel Popescu, Mihai Belu și posibil Horia Grigorescu, actualul șef al Poștei Române. Este posibil ca Horia Grigorescu să candideze independent de ele două tabere.

PNL Sector 5 este controlat de deputatul Cristian Băcanu, care a trecut în tabăra Florin Cîțu. După ce a pierdut alegerile locale din 2020, pentru Primăria Sector 5, în fața lui Cristian Piedone, Băcanu a fost recompensat cu un fotoliu în Parlament. 

Cristian Băcanu nu are influență în PNL Sector 5, deoarece a fost trimis acolo chiar de Ludovic Orban. Deputatul face presiuni pentru a obține voturile membrilor din partid, dar Dan Meran și vechea echipă PNL din Sector 5 vor încerca să preia conducerea. Cristian Băcanu nu are șanse să câștige în fața membrilor cu vechime în partid. 

Pentru conducerea PNL Sector 6 este favorit Ciprian Ciucu, primarul sectorului, care s-ar putea impune la alegerile din prima săptămână din iulie. Acesta are mari șanse să fie confirmat în funcția de președinte PNL Sector 6, dar momentan joacă la două capete, precum Sebastian Burduja în Sectorul 1. Ciprian Ciucu va trece de partea lui Florin Cîțu imediat ce va primi mandatul de președinte PNL Sector 6. Primarul se teme că o poziționare de partea lui Cîțu, în această perioadă, îl va împiedica să câștige conducerea filialei și, prin urmare, așteaptă mai întâi votul din sector. 

În același timp, Ciprian Ciucu analizează și posibilitatea de a candida pentru funcția de președinte PNL București, bucurându-se de faptul că e singurul primar PNL în capitală și unul dintre edilii apreciați în oraș. Dar la nivel de București, Ciprian Ciucu îi va avea adversari pe Rareș Bogdan și Violeta Alexandru. Prin urmare, Ciucu este indecis dacă să-și asume un pariu atât de mare precum Bucureștiul sau să rămână la nivel de Sector 6. 

În PNL Ilfov situația este clară la acest moment. Hubert Thuma, șeful PNL Ilfov, este prezent deja în tabăra lui Florin Cîțu și îl va vota pe acesta la Congresul din 25 septembrie.

CITIȚI ȘI: Rareș Bogdan intră în lupta pentru cea mai importantă organizație PNL din țară. Cu cine concurează europarlamentarul

Florin Cîțu și Ludovic Orban se vor implica în alegerile interne din filialele PNL, pentru a încerca să-și impună apropiații în funcții de conducere și să strângă suficiente voturi pentru Congresul care va avea loc pe 25 septembrie 2021. 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *