Skip to content
Internațional

Cum se luptă Putin cu pandemia: Și-a comandat portrete uriașe și organizează parade militare grandioase

siasat.pk

”Totul e sub control”, a spus Vladimir Putin, la începutul acestui an, referindu-se la criza medicală a noului coronavirus din Rusia. Însă, dincolo de declarațiile președintelui rus, realitatea este cu totul alta, arată gandul.ro, într-un documentar video.

Optimismul exacerbat al lui Putin a fost privit cu scepticism. Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au fost nedumeriți de toate declarațiile oficiale venite de la Kremlin, considerând că cifrele prezentate sunt ”extrem de greu de înțeles” într-un astfel de context medical dificil. Însă Vladimir Putin a oferit o declarație tranșantă, insistând asupra modului exemplar în care a fost gestionat începutul pandemiei.

" "

”Datorită măsurilor operative întreprinse la nivel național, din primele săptămâni ale epidemiei mondiale, noi am reușit să limităm îmbolnăvirile în masă în Rusia. Acum, în pofida riscului înalt, situația – în general – este sub control”, anunța Vladimir Putin.

Totuși, alimentând nedumeririle firești, Institutul Național de Statistică al Rusiei raporta, în luna ianuarie, o creștere cu 40% a numărului cazurilor de… pneumonie pe teritoriul țării, dar nu se spunea absolut nimic despre ”virusul ucigaș”.

Presa din Statele Unite ale Americii a transmis că, de fapt, rușii nu oferă numărul real al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, ideea principală fiind aceea de a crea ”o impresie falsă” conform căreia Rusia nu este afectată de noul coronavirus. Reacția oficialilor ruși a fost plasată în tiparele cunoscute, Vestul fiind acuzat că amenință din nou și că există aceeași poziție vădit anti-Rusia.

Primul caz oficial de infecție cu noul coronavirus a fost confirmat, la Moscova, pe 2 martie. Era vorba despre un rus care revenise – pe data de 21 februarie – dintr-o vacanță petrecută în Italia. Iar imaginea liniștitoare prezentată de Putin a început să devină încețoșată atunci când numărul oficial al îmbolnăvirilor a ajuns la 114, unii dintre specialiști încălcând ”legea tăcerii” impusă de autorități.

”Nu trebuie să credem rapoartele oficiale conform cărora coronavirusul a ocolit deșertul arctic numit Rusia. Aceasta este o minciună absolută. De la mijlocul lunii ianuarie, numărul de decese cauzate de coronavirus a fost confirmat în Rusia în cazul a 1.600 de persoane. Explicația e simplă. Vă amintiți povestea cu Cernobîlul sau inundațiile din Krîmsk? Ei ascund întotdeauna informațiile reale de noi. Întotdeauna”a avertizat politologul rus Valery Solovei.

Numărul ridicat de decese provocate de COVID-19 ar fi afectat ”imaginea perfectă” a autorităților ruse și, mai ales, pe cea a lui Vladimir Putin. Iar asta cu atât mai mult cu cât situația îngrijorătoare se desfășura chiar înaintea referendumului pentru schimbarea Constituției Rusiei, referendum care îi asigură liderului rus poziția de cel mai longeviv dictator din istorie.

Pe 11 martie, Vladimir Putin a făcut mutarea pe care o plănuise cu mai mult timp în urmă, promovând reforma constituțională menită a-i permite să rămână la putere până în 2036. Iar Duma de Stat s-a conformat.

Reforma lui Putin este aprobată cu 383 de voturi ”pentru”, 43 de abțineri, 24 de absențe și, firește, niciun vot împotrivă. Mutarea câștigătoare îl determină pe Vladimir Putin să reconsidere atitudinea oficială referitoare la criza medicală a noului coronavirus. Liderul de la Kremlin recunoaște, în sfârșit, că situația din Rusia nu este chiar sub control, cu toate că – nu cu mult timp în urmă – susținuse exact contrariul.

Cea de-a doua jumătate a lunii aprilie a însemnat și aparția unor informații șocante. Presa rusă a relatat despre decesele ”suspecte” a cel puțin cinci medici.

Surprinzător, toți au căzut de la etaj, iar moartea lor a survenit chiar după ce acuzaseră autoritățile de o ”gestionare defectuoasă a crizei” și de ”persecutarea nemiloasă” a celor care critică regimul și măsurile luate de autorități în contextul pandemiei.

Luna mai. Vladimir Putin surprinde din nou, comandând achiziționarea de portrete cu chipul său care să fie plasate pe pereții unor instituții guvernamentale. Din bugetul federal au fost alocate, astfel, 210.000 de ruble pentru această orgolioasă dorință a Țarului. Portretul liderului de la Kremlin este realizat pe o țesătură specială și încadrat – nici nu se putea altfel – într-o ramă de lemn natural. Iar acest portret al ”Tătucului” care conduce Rusia cu mână forte a apărut chiar și în lifturi, determinându-i pe unii dintre ruși să aibă reacții critice, unii dintre ei considerând că se află… în plin coșmar.

Datele oficiale transmit că Vladimir Putin stă bine în sondaje, popularitatea sa ajungând la 59%, numai că – în realitate – aceasta s-ar afla la doar 37%, iar manipularea mediatică își face din nou prezența, în așa fel încît președintele rus să nu iasă din starea de confort în care se simte cel mai bine. Dar economia Rusiei, spun economiștii, este în cădere liberă, iar datoria publică – în primul semestru al acestui an – a atins un nivel istoric, crescând cu 10% față de 2014. Totul devine din ce în ce mai scump în Rusia, oamenii devin din ce în ce mai săraci, însă o astfel de informație nu este de natură a-l îngrijora pe Vladimir Putin.

Textul integral și documentarul video AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *