Skip to content
Opinii & Analize

Cum se poate pune capăt războiului din Ucraina

La mai bine de o lună de zile de la declanșarea războiului din Ucraina, președintele Zelenski pare a fi dispus astăzi să accepte statutul de neutralitate al țării sale. Desigur, întrebarea care se pune e ce termeni ar trebui să accepte Ucraina pentru a pune capăt războiului injust declanșat de Vladimir Putin? În confruntarea dintre democrație și autocrație, această întrebare ar putea fi una cu un răspuns premeditat. Dar mai precis ar trebui să ne întrebăm care sunt cererile pe care Statele Unite și aliații săi, împreună cu Ucraina, ar trebui să le impună Moscovei ca pedeapsă pentru agresiunea militară?

Necesitatea unui compromis dur

Din acest punct de vedere însă, trebuie să ținem cont de faptul că o pace perfectă, sau chiar satisfăcătoare nu pare a se ivi la orizont. Vladimir Putin s-a confruntat cu o rezistență ucraineană pe care nu a anticipat-o și apoi cu sancțiuni economice fără precedent din partea unui Occident unit – o altă perspectivă pe care nu a anticipat-o. Dar chiar și în fața acestor probleme majore, Putin nu s-a retras (încă) din Ucraina. Forțele militare ruse continuă să bombardeze zone civile și să ucidă civili pe scară largă. Războiul din Ucraina pare deja să fi intrat într-o cu totul altă logică decât cea politică, reducându-se la acea esență pură despre care avertiza celebrul militar prusac Carl von Clausewitz – război eliberat de orice constrângere politică. Așadar, pacea ar trebui urmărită cu și mai multă înverșunare, dar ea va trebui să vină mai degrabă sub forma unui soi de compromis substanțial al celor două tabere implicate în ostilități.

Primul obiectiv ar trebui să fie acela de a obține un acord de încetare a focului. Acordul de încetarea a focului poate crea condiții pentru discuții mai fructuoase între partea rusă și partea ucraineană. În această fază ar trebui redactat și pus în practică un plan pentru a oferi ajutor umanitar refugiaților, atât în interiorul Ucrainei, cât și în afara granițelor sale. Următorul obiectiv ar trebui să fie acela de a negocia încetarea războiului. Ucraina și Occidentul, în frunte cu Statele Unite, trebuie să determine natura compromisului care îl poate determina pe Putin să înceteze ostilitățile și să își retragă forțele armate din Ucraina. Kievul trebuie să ia în calcul totodată cât de mult este dispus să cedeze în cadrul acestor negocieri. Demilitarizarea Ucrainei sau transformarea acesteia într-o sferă de influență a Rusiei vor fi condiții de neacceptat. Ucraina ar putea renunța la dorința de aderare la NATO și posibil Statele Unite ar putea renunța chiar la extinderea Alianței Nord-Atlantice în spațiul ex-sovietic. Acesta ar putea fi un compromis major făcut de Occident Rusiei, iar Zelenski pare a fi astăzi dispus să meargă în această direcție. Dar Rusia va trebui să accepte că neutralitatea Ucrainei va duce inevitabil la legături de securitate strânse cu Occidentul. Acordul va trebui să includă și costuri impuse Rusiei, ca reparații de război. De asemenea, va trebui tranșat și viitorul peninsulei Crimeea și al republicilor din Donbas – Luhansk și Donețk. Occidentul va trebui de asemenea să clarifice circumstanțele sub care va fi pregătit să renunțe la sancțiunile economice impuse Rusiei.

Niciuna dintre tabere nu va fi complet satisfăcută de acest acord. Dar obiectivul nu este acela de crea o pace perfectă, iar în lipsa unui compromis dur criza umanitară din Ucraina se va prelungi pe o perioadă indefinită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *