Skip to content
Societate

Cum se pot vopsi în mod natural ouăle pentru Paşte

facebook

Ouăle de Paște respectă tradiția din neam în neam și te vor ajuta în plină criză a coronavirusului să ai și o masă cât mai colorată și mai frumos decorată, gata să întâmpine sosirea iepurașului, scrie b1.ro.

Cât se fierb ouăle tari pentru masa de Paște

Înainte să pui ouăle la vopsit, ar fi bine să știi cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște. Știm deja că ele trebuie să fie tari atunci când se servesc la masă, așa că timpul de fierbere, înainte de vopsit este de 12 până la 15 minute.

În funcție de preferințele membrilor familiei, puteți alege să scoateți ouăle după 12 minute, iar gălbenușul rămâne ușor cremos, sau după 15 minute când ouăle sunt tari și gata de servit. În timpul fierberii, cratița în care sunt puse ouăle trebuie să fie acoperită cu un capac.

Vopsirea ouălor de Paște natural

Vopsirea ouălor de Paște natural se poate realiza cu mai multe ingrediente, ce se regăsesc în orice bucătărie. Iată, potrivit Stirileprotv.ro, cum se pot vopsi natural ouăle de Paște, în toate culorile:

Cu suc de sfeclă

Susuc de sfeclă se folosește pentru vopsirea ouălor roz. Dacă vă doriți să obțineți aceasta culoare pentru masa de Paște nu trebuie decât să fierbeți foarte bine ouăle, să pregătiți sucul de sfeclă, iar apoi să le lăsați peste noapte la înmuiat. Este foarte important ca ouăle să fie cât se poate de bine fierte, pentru că pigmentul sfeclei poate penetra coaja, lăsând apoi albușul colorat.

Cu spanac

Spanacul este secretul gospodinelor pentru ouă verzi. Înainte de toate trebuie să fierbeți spanacul, pentru că frunzele proaspete nu vor reuși să coloreze ouăle de Paște. Zeama de spanac fiert însă este cel mai bun truc pentru o culoare proaspătă și veselă. Lăsați ouăle la fiert în zeama de spanac pentru câteva minute sau la înmuiat peste noapte, iar apoi cu puțin noroc, veți obține un ton deosebit de verde praz care va decora masa de Paște.

Cu varză

Varza este folosită pentru ouă albastre. Varza roșie, căci despre ea este vorba, poate vopsi ouăle de la purpuriu până la albastru închis. Secretul însă este timpul în care lăsați ouăle în zeama de varză roșie fiartă. Spre exemplu, dacă doriți ca acestea să fie purpurii, violet, ouăle pot fi lăsate pentru câteva minute sau ore la înmuiat, însă dacă vreți să obțineți ouă albastre, va fi nevoie să le lăsați peste noapte.

Cu afine

Este una dintre cele mai simple metode pentru a vopsi ouăle mov, dar și pentru a obține modele inedite pe coajă. Afinele se zdrobesc ușor de coaja tare a ouălor fierte, până când se vor obține mai multe pete de culoare. Dacă doriți, le puteți folosi și pentru decorarea ouălor deja vopsite, ele fiind de efect pe nuanțele de galben.

Cu coajă de ceapă

Una dintre cele mai vechi și mai cunoscute modalități de vopsire a ouălor în mod natural este cea cu coji de ceapă. Pentru un portocaliu intens, gospodinele folosesc cojile de la 6 – 8 cepe, pe care le fierb timp de 30 de minute în 4 căni de apă. Ouăle se pot fierbe alături de cojile de ceapă, sau pot fi lăsate la înmuiat peste noapte. Pentru o culoare mai puternică însă este recomandat ca ele să fie pregătite alături de cojile de ceapă.

Cu ceai

Dacă soriți să îmbelșugați masa de Paște cu ouă maro, cel mai simplu este să le vopsiți în mod natural, cu ajutorul ceaiului. Cu cât acesta este mai concentrat, cu atât nuanța ouălor va fi mai intensă. Nu trebuie decât să lăsați ouăle fierte și răcite în ceai, peste noapte, iar dimineața veți observa cum s-au colorat uniform și deosebit.

Cu cafea

Cafeaua, asemănător ceaiului poate colora ouăle în tonuri de maro mai închis sau mai deschis. Nu trebuie decât să fierbeți cafeaua și să lăsați ouăle peste noapte la înmuiat. Este important să nu strecurați zațul, iar astfel culoarea va prinde mult mai bine.

Cu paprika

Una dintre cele mai simple variante de vopsit ouă, natural este cu paprika. Acest condiment te va ajuta să obții nu ton de roșu cărămiziu. O culoare frumoasă, ideală și mai ales în ton cu vremea de primăvară. Cum trebuie să procedezi? Folosește tri linguri de paprika pe care le pui la fiert în apă timp de 30 de minute, iar la final adaugi și ouăle. Vei obține acel roșu cărămiziu, natural care va aduce tradiția pe masa de Paște.

Cu vin roșu

Vinul roșu pote fi folosit fie diluat fie sec. El vă va ajuta să obțineți o culoare frumoasă de violet închis, iar astfel de ouă vor face cu siguranța masa de Paște cu adevărat deosebită. Așezați frunze de salată verde pe un platou din sticlă, iar peste ele puneți ouăle în nuanțe de mov, veți observa că decorul nu va putea trece neobservat, iar musafirii vor rămâne cu siguranță impresionați.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *