Cum se recalculează pensiile în toamnă: CNPP a emis modelele deciziilor

Sursă foto: X

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor care se va face în toamnă, cele patru documente fiind deja publicate în Monitorul Oficial.

Ordinul prevede că deciziile de recalculare se emit în două exemplare care cuprind în clar numele și prenumele directorului executiv sau, după caz, ale directorului executiv adjunct al Direcției stabiliri și plăți prestații sau ale șefului casei locale, din care un exemplar va fi comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea va fi arhivat la dosarul de pensie.

La recalcularea prevăzută în noua lege a pensiilor se va ține cont de:

– stagiul de cotizare contributiv;

– stagiul de cotizare necontributiv;

– stagiul asimilat (necontributiv);

– stagiu sistem neintegrat (este vorba despre cele trei legi în baza cărora au ieșit la pensie polițiștii, militarii și avocații, emise în 2004, 2001 și 2000);

– stagiul de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate

În ce privește numărul de puncte de stabilitate acesta este acordat pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi. Astfel, numărul total de puncte realizate la 1 septembrie 2024 este suma punctajelor anuale realizate la 31 august 2024 plus numărul de puncte de stabilitate.

În calculul pensiei se va ține cont de valoarea punctului de referință, care este de 81 de lei, iar în cazul în care, în urma recalculării, va rezulta un cuantum mai mic al pensiei, în decizie se va menționa acest lucru, dar se va păstra în plată nivelul anterior al pensiei.

Cum se acordă punctele suplimentare

La calculul numărului total de puncte se adaugă un număr de puncte suplimentare pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, astfel:

– 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

– un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporţional şi pentru fracţiunile de an. Aceste puncte reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și se acordă pentru stagiile de cotizare contributive. Numărul de puncte de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: