Cum se șterge cu buretele istoria unui partid: varianta PNL

Românii au fost obișnuiți în ultimii ani cu tot felul de politicieni care își reneagă sau își reevaluează acțiunile desfășurate în spațiul public. Acest stil de a face politică a ajuns să fie un element de conduită pentru o parte marilor partide românești. Însă, de la a te răzgândi cu privire la un subiect și până la a șterge cu buretele un eveniment din viața partidului tău este cale lungă, pe care, însă, președintele PNL Klaus Iohannis ne-a arătat că o poate scurta brusc.

În 2012, Partidul Național Liberal, aflat sub conducerea lui Crin Antonescu și parte a Uniunii Social Liberale, a participat în mod activ la procesul de suspendare și mai apoi de demitere a lui Traian Băsescu. La acea vreme, toți liderii PNL considerau că referendumul este singura cale prin care abuzurile lui Traian Băsescu pot fi stopate. De asemenea, liberalii lui Antonescu s-au bătut cu propaganda pedelisto-băsistă de la nivel național și european care încerca să denigreze România în toate forurile internaționale.

PNL și liderii săi au rămas în mentalul celor 7,4 milioane de oameni care au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu drept cei care s-au luptat cu regimul Băsescu până la capăt. Acest lucru a fost întărit după ce s-a semnat acel pact de coabitare între Ponta și Băsescu, PNL rămânând singurul partid care a rezistat luptei cu Băsescu.

Însă, timpul a trecut, PNL a rupt USL la dorința lui Antonescu, mânat de la spate de primarul Sibiului, iar același Antonescu a fost dat la o parte din viața politică de același Klaus Iohannis pe care îl promovase peste tot. Așadar, Iohannis în relația cu Antonescu a făcut ca trădarea sa să fie până la capăt.

Președintele actual al PNL, cel care i-a înlăturat pe toți cei care îi erau potrivnici, a demonstrat că pentru el ceea ce a însemnat PNL pentru români și acțiunile partidului din ultima perioadă trebuie să fie reevaluate. Astfel, Iohannis s-a gândit să reevalueze poziția PNL în privința referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, dar și în ceea ce privește votul a 7,4 milioane de români. 

”Ceea ce s-a întâmplat în 2012 în vară a fost la limita Constituţiei. (…) Întreaga procedură a fost inutilă şi prost inspirată. Nu trebuia făcută. Nici suspendarea, nici referendumul, nu a avut nimeni ce câştiga de acolo. USL a pregătit-o foarte prost, a informat foarte prost, a făcut nişte paşi care au fost extrem de rapizi şi prost pregătiţi”, a apreciat liderul PNL într-o emisiune televizată.

Această declarație a președintelui PNL a șocat pe toți cei care au fost implicați în acea campanie de suspendare a președintelui și care au avut susținerea a milioane de români. Însă, pentru Iohannis acest lucru nu contează. Klaus Iohannis se vrea președintele PNL, însă, nu e în stare să își asume niște acțiuni pe care partidul său le-a făcut înainte să fie el lider. Pentru Iohannis, istoria PNL a început odată cu el și se va termina odată cu el.

În acest moment, Klaus Iohannis duce politica partidului lui Traian Băsescu, înfăptuind față de românii care au crezut în PNL „trădarea până la capăt”. Iohannis încearcă să se dezică de tot ceea ce a însemnat vreodată PNL prin invocarea faptului că el nu a fost parte a USL în momentul suspendării lui Băsescu. Totuși, pentru orice om rațional acest argument nu poate să stea în picioare. Această expunere de motive a lui Iohannis a reprezentat o jignire, o insultă la adresa oamenilor care au crezut în PNL, în demersul lor din urmă cu doi ani. Însă acest lucru nu contează pentru Iohannis, cel care a transformat PNL din ultimele bastioane împotriva lui Băsescu, în cățelușul de casă al președintelui.

Acest personaj politic care nu este în stare să își asume politica partidului pe care îl conduce vrea să conducă România. Oare care ar fi poziționarea lui Klaus Iohannis pe subiectele de politică externă majore în care este implicat statul român? Va reevalua și politica de stat a României?

Guralivii săi colegi de partid au rămas de această dată fără cuvinte. Nimeni nu a mai avut tupeul să iasă să susțină ce a spus președintele lor. Problema care se ridică în acest caz este dacă și ceilalți peneliști cred același lucru ca Iohannis. Prin această tăcere nu prea știm ce să înțelegem, deoarece tăcerea poate însemna și ea un răspuns. Sau oare dictatura nemțească a lui Iohannis este atât de înspăimântătoare.

Singurul care a luat cuvântul pe acest subiect a fost fostul prezidențiabil și președinte PNL, Crin Antonescu. Acesta, pe lângă faptul că nu prea aveam cum să îl scoată din această belea pe Iohannis, s-a arătat de-a dreptul surprins de afirmațiile celui care se vrea președintele României. Crin Antonescu a calificat drept „un moment neplăcut” atunci când a auzit declarațiile lui Klaus Johannis referitoare la faptul că suspendarea din 2012 a lui Traian Băsescu a fost o greșeală.

Prin tot acest comportament, Iohannis legitimează propaganda coordonată de PDL din 2012 împotriva României, dar acest lucru nu ne miră. Iohannis este acum co-președinte peste PDL și PNL, iar discursul trebuie să fie adecvat pentru cele două partide. Numai că din acest joc rămâne doar un singur partid, iar acela nu este PNL.

Iohannis șterge cu buretele PDL ultimii doi ani din istoria PNL. 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: