Skip to content
Politică

Cum se vede Guvernul Cioloș din PNL și PSD. Petrache: Va da dovadă de profesionalism! EXCLUSIV

Desemnarea lui Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru al Guvernului României a determinat partidele politice să renunțe la bătălia politică și să se concentreze pe soluții.

Contactat de PSnews.ro, Marian Petrache (secretar general al PNL) a declarat că are încredere în decizia președintelui Klaus Iohannis și în șansele lui Dacian Cioloș de a îndeplini obiectivele României. De asemenea, liderul liberal consideră că fostul comisar european are pregătirea și experiența necesară pentru o astfel de funcție.

„Partidul Național Liberal susține decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l desemna pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier al României, până la alegerile parlamentare din 2016. PNL consideră că acest guvern de tehnocrați va da dovadă de profesionalism și seriozitate pentru a traversa perioada de instabilitate politică și pentru a găsi soluțiile necesare rezolvării problemelor actuale din țara noastră. Fostul comisar european nu va ezita să pună în practică acele cunoștințe, strânse în urma experienței sale la Bruxelles, care îl vor ajuta să dea randamentul scontat”, a spus Petrache.

Totodată, secretarul general al PNL vede în guvernul tehnocrat un exemplu pentru viitoarele cabinete politice.

„Guvernul tehnocrat nu trebuie privit ca un atac la partidele politice, așa cum încearcă unii să dea de înțeles, ci poate reprezenta un standard minimal pentru viitoarele guverne politice. Din acest motiv, consider că susținerea guvernului Cioloș reprezintă un examen de maturitate și de responsabilitate pentru întreaga clasă politică, dar și o dovadă de seriozitate și încredere pentru partenerii noștri externi, Uniunea Europeană și NATO”, a mai spus Marian Petrache.

Pe de altă parte, deputatul PSD Doina Pană consideră că soluția potrivită pentru funcția de premier era un „tehnocrat politic”. Parlamentarul a precizat că guvernul poate obține susținerea Parlamentului doar cu „miniștri tehnocrați politici”.

„«Tehnocraţi», din punctul meu de vedere, înseamnă «specialişti». Există specialişti care sunt susţinuţi de politic şi există specialişti, cum se doreşte acum, care să n-aibă nicio treabă cu politicul. Dacă eşti specialist, e foarte bine, dar cine cui dă socoteală? Deci, din punctul meu de vedere, aşa cum, de exemplu, în cele patru guverne Ponta totdeauna a existat şi pur tehnocraţi (care nu erau membri ai niciunui partid), e OK, dar niciodată un tehnocrat simplu (care nu are în spate un partid politic şi care nu trebuie să dea socoteală populaţiei) nu va lua o măsură care să însemne altceva decât ce-i dictează cifrele. Deci eu aş fi văzut un guvern cu un prim-ministru tehnocrat apolitic, dar cu miniştri tehnocraţi politici (pentru că tehnocratul înseamnă doar «specialist», nu «apolitic»), astfel încât să aibă susţinerea Parlamentului şi să poată lua măsuri benefice pentru popor”, a declarat Doina Pană pentru PSnews.ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *