Cum se vede la Bruxelles rezultatul alegerilor din Polonia. Prezență istorică

Uniunea Europeană
Sursa foto: Inquam / George Călin

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a dezvăluit cum se vede în Parlamentul European rezultatul ultimelor alegeri din Polonia, precum și prezența istorică a polonezilor la urne.

Precizăm că prezența la vot la alegerile de duminică a depășit 74%, cel mai ridicat nivel din Polonia de la prăbușirea comunismului în 1989, după ce partidele au reușit să mobilizeze pentru prima dată un număr mare de alegători, în special tineri.

„Polonia se redeschide”

„Reacțiile de la Bruxelles, cu privire la rezultatul alegerilor parlamentare din Polonia, sunt în general pozitive. Atât la nivelul instituțiilor europene și la nivelul clasei politice europene, pentru că guvernarea din Polonia a adoptat de foarte multe ori poziții anti-europene. Se vede, de exemplu, modul în care au tratat Ucraina în ultimele luni, modul în care s-a opus unor decizii privind bugetul european, adică de multe ori a fost foarte dificil să negociezi cu fosta guvernare subiecte de interes comun pentru Uniunea Europeană, punând chiar în dificultate inclusiv interesele României pe anumite subiecte. De fapt, a fost mai degrabă un referendum, un referendum împotriva modului de a face politică, practicat de partidul ultraconservator din Polonia. Și cetățenii au dorit să se mobilizeze și au sancționat acest tip de a face politică.

Și cred că e un mesaj important că politica de tip Orban nu duce la nimic bun și că la finalul zilei oamenii vor să-și păstreze și libertatea, și șansa la prosperitate, pentru că Polonia a avut și banii europeni blocați, trebuie să menționăm lucrul acesta. Planul lor de Redresare și Reziliență fusese suspendat și aceste lucruri au fost generate tocmai de politizarea făcută de fostul guvern și de modul în care au tratat anumite subiecte, oarecum simple, de multe ori într-o cheie eminamente electorală. Deci cetățenii au sancționat acest tip de atitudine și iată că Polonia se redeschide cu o guvernare care va cuprinde trei partide politice pro-europene și care sperăm să ducă dezvoltarea politică mai departe”, a declarat europarlamentarul PSD Victor Negrescu, la Puterea Știrilor.

Ce așteptări sunt de la viiitorul Guvern din Polonia

„Așteptarea principală este ca Polonia să revină spre calea europeană. Pe de o parte, să implementeze programele cu finanțare europeană, să schimbe acele legi care au fost adoptate de fostul guvern care restricționau libertățile. De exemplu, libertățile femeilor din Polonia au fost restricționate ca urmare a unor decizii incalificabile ale fostului guvern. Se dorește, de asemenea, ca Polonia să fie un partener de dialog, apărându-și interese. Cei de la Bruxelles își doresc o Polonie redeschisă și, sincer să fiu, cred că Polonia va beneficia foarte mult de această schimbare, pentru că probabil vor crește investițiile străine în Polonia, comerțul se va dezvolta și mai mult, deci e o șansă enormă pentru Polonia. Sper ca și noi, ca țară, să profităm de acest context. Avem un parteneriat special cu Polonia și ar trebui să folosim acest această situație pentru a dezvolta și mai mult, cel puțin din punct de vedere economic, colaborarea cu partenerii polonezi”, a mai precizat social-democratul.

 

Opoziția condusă de Donald Tusk are majoritatea

Rezultatele finale ale alegerilor din Polonia arată că partidul de guvernământ PiS s-a clasat pe primul loc, dar o coaliție formată din trei partide ar putea prelua conducerea. Fostul premier Donald Tusk ar urma să conducă negocierile pentru formarea unui nou guvern.

Comisia Electorală Națională din Polonia a anunțat marți rezultatele finale ale alegerilor parlamentare organizate pe 15 octombrie.

Rezultatele oficiale confirmă rezultatele exit-poll-urilor: partidul național-conservator Lege și Justiție, aflat la guvernare, a obținut cea mai mare parte a voturilor, dar a pierdut majoritatea în Parlament.

Principalele partide de opoziție – Coaliția Civică de centru, Partidul de centru-dreapta A Treia Cale și Partidul de Stânga – au împreună o majoritate care le-ar permite să formeze un guvern.

Partidul Confederația, de extremă-dreapta, s-a clasat pe locul cinci.

Distribuția locurilor în Parlamentul Poloniei, care are 460 de locuri, conform publicației de limba engleză Notes of Poland:

  • Lege și Justiție (PiS): 35,38% – 194 de locuri
  • Coaliția Civică (KO): 30,70% – 157 de locuri
  • A treia cale (Trzecia Droga): 14,40% – 65 de locuri
  • Stânga (Lewica): 8,61% – 26 de locuri
  • Confederația (Konfederacja): 7,16% – 18 locuri

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL