Skip to content
Externe

Cum se vede războiul la televiziunile din Rusia: ”Ucraina își atacă cetățenii și minte Occidentul. Fasciștii folosesc copii pentru a se proteja”

bbc.com

BBC a făcut o trecere în revistă a relatărilor făcute marți de cele mai importante canale tv din Rusia, care sunt controlate de stat. Războiul din Ucraina este prezentat de presa de stat ca „operațiune specială de apărare”, potrivit Digi24.

Channel One este una dintre cele mai populare televiziuni generaliste din Rusia. Marți, la ora 5:30, ora Moscovei, programul normal a fost întrerupt, iar prezentatorii au anunțat că grila a fost modificată „din cauza unor evenimente binecunoscute” și că vor fi în program mai multe știri. Iar buletinele de știri au sugerat că relatările despre forțele ucrainene care distrug echipamentul militar rusesc sunt false, menite să „inducă în eroare telespectatorii”.

„Pe internet continuă să circule filmări care nu pot fi descrise ca fiind altceva decât false”, a spus prezentatorul, în timp ce pe ecran erau derulate imagini cu „manipulări virtuale nesofisticate”.

La ora 8:00, postul de televiziune NTV, care este deținut de o filială a Gazprom, firmă controlată de Kremlin, era concentrată pe prezentarea evenimentelor din Donbas, regiunea din estul Ucrainei, unde, pe 24 februarie, Rusia a declarat că își începe „operațiunea militară specială” de demilitarizare și denazificare a Ucrainei. Nu s-au prezentat deloc informații despre convoiul militar lung de zeci de kilometri care pleca din Belarus spre Ucraina, știrea orei respective.

Pe Rossiya 1 și Channel One, cele mai populare canale tv din Rusia, ambele controlate de stat, forțele ucrainene au fost acuzate de crime de război în regiunea Donbas. „Amenințarea la adresa civililor din Ucraina nu vine de la forțele ruse, ci de la naționaliștii ucraineni”, a spus prezentatorul Rossiya 1. „Ei folosesc civilii ca scut uman, poziționând în mod deliberat sisteme ofensive în zone rezidențiale și intensificând bombardarea orașelor din Donbas”, s-a mai spus la Rossiya 1.

Prezentatorul Channel One a anunțat că trupele ucrainene „se pregătesc să bombardeze zonele rezidențiale” și depozite cu amoniac, într-un act de „provocare a civililor și a forțelor ruse”.

Cuvintele „război” și „invazie”, interzise în relatările despre Ucraina

De asemenea, evenimentele din Ucraina nu sunt denumite război, ofensiva Rusiei fiind descrisă ca o operațiune de demilitarizare care vizează infrastructura militară sau ca o „operațiune specială de apărare a republicilor populare”. Prezentatorii compară „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina cu lupta Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste.

„Tacticile naționaliștilor care folosesc copii pentru a se proteja nu s-au schimbat de la cel de-al Doilea Război Mondial”, spune prezentatorul unui matinal al unei filiale a Rossiya 1, Rossiya 24. „Se comportă ca niște fasciști”, este relatarea unui corespondent într-un reportaj video intitulat „Fascismul ucrainean”.

În timp ce mass-media din Occident spune că asaltul lui Putin asupra Ucrainei nu a avut efectul așteptat, fiind mai curând un eșec, televiziunile ruse prezintă operațiunile ca fiind unele foarte reușite. La buletinele de știri se vorbește extrem de puțin despre ofensivele rusești din alte părți ale Ucrainei, precum Kiev sau Harkov, cele două orașe mari în care au fost bombardate locuințe. Aici televiziunile ruse nu au trimis corespondenți, ci doar în Donbas.

Marți după amiază, la NTV se menționează într-un final de bombardarea orașului Harkov, un eveniment prezentat toată ziua în Occident, însă canalul dezminte orice informații potrivit cărora forțele ruse sunt responsabile, numindu-le „informații false”.

„Judecând după traiectoria rachetei, atacul a fost lansat din nord-vest, unde nu există forțe rusești”, spune prezentatorul la ora 16.00, ora Moscovei. Patru ore mai târziu, Rossiya 1 merge mai departe, dând vina pe Ucraina pentru bombardament.

„Ucraina își atacă cetățenii și minte Occidentul. Dar este posibil să minți pe toată lumea?”, se întreabă prezentatorul.

În cadrul unui buletin de la ora 17:00, prezentatoarea Rossiya 1 subliniază „obiectivul principal” al Rusiei în Ucraina: „Apărarea Rusiei împotriva amenințării ce vine din Occident, care folosește poporul ucrainean în confruntarea cu Moscova.”

Pentru a contracara „știrile false și zvonurile despre Ucraina care circulă online”, prezentatoarea anunță că guvernul rus lansează un nou site unde „vor fi publicate doar informații adevărate”.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *