Skip to content
Politică

Cum și-a încălcat USRPLUS promisiunile din campanie: Numirile controversate ale ”oamenilor noi” în funcții publice

Inquam Photos / Virgil Simonescu
" "

De când a ajuns la guvernare, USRPLUS a făcut numeroase numiri controversate în instituțiile statului. Până în aprilie 2021, USRPLUS n-a organizat niciun concurs de angajare, deși în campania electorală promitea că va scoate totul la concurs. Partidul condus de Barna și Cioloș a trimis o armată de membri care s-au abonat imediat la banii publici.

USRPLUS l-a propus pe Emil Sămărtinean pentru funcția de vicepreședinte al ANAF, deși acesta nu are nicio experiență în administrația publică sau în combaterea evaziunii fiscale. Sămărtinean este consultant pentru IMM-uri și deține o mică afacere cu o cifră de afaceri de 50.000 de Euro. Acesta nu a fost niciodată nici măcar la conducerea unei companii de nivel mediu, dar va fi instalat de USRPLUS în conducerea ANAF, instituție cu zeci de mii de angajați.

" "
" "

Emil Sămărtinean nu va fi nici el selectat pe bază de concurs, nici măcar concurs în interiorul USRPLUS, ci pe bază de preferințe, fiind susținut de grupul lui Dan Barna, cel care controlează toate numirile făcute de partid. În perioada 2008-2011, Sămărtinean a lucrat ca ospătar și organizator evenimente la Athene Palace Hilton. Diploma de licență a obținut-o la 25 de ani.

USRPLUS confirmă că este un partid care nu are criterii de meritocrație, ci doar caută să promoveze toți prietenii apropiați de conducerea partidului.

USRPLUS l-a numit pe Adrian Ștefan Cîrstea în funcția de secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului, deși acesta a studiat inginerie și a lucrat la Metrorex. Cîrstea nu are nicio legătură cu sportul, iar la alegerile parlamentare nu a fost capabil să strângă voturile oamenilor pentru a prinde un fotoliu de deputat.

Sergiu Horia Hossu a fost numit de USRPLUS în funcția de șef al Cancelariei premierului, cu rang de ministru, deși el are studii în biologie și geologie. Mare parte din cariera lui a lucrat la Rosal, companie de salubritate, și apoi la o companie din domeniul IT. Hossu nu are nici studii în domeniul politic, nici experiență.

Pe listele pentru prefecți și subprefecți se regăsesc mai multe persoane fără experiență în administrația publică sau cu studii la universități de provincie. La Brăila, USRPLUS l-a desemnat prefect pe Nicușor Ciocan, care a absolvit „celebra” Universitate Dunărea de Jos din Galați și ulterior o altă universitate renumită: Universitatea Danubius din Galați. Cu astfel de studii, Ciocan a lucrat în domeniul fondurilor europene.

Și la Galați USRPLUS a numit un prefect cu studii la universități din provincie. Gabriel Aurelian Panaitescu este noul prefect al Galațiului, din partea USRPLUS, deși de profesie este inginer, cu studii la Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

Felix Bulearcă este subprefect în Prahova, din partea USRPLUS, dar are experiență ca inginer petrolist și pompier. Deși a studiat Institutul de Petrol și Gaze, Bulearcă a reușit să se angajeze la Departamentul de Pompieri, unde a obținut grad de colonel.

Vlad Voiculescu a numit-o secretar de stat la Ministerul Sănătății pe Monica-Emanuela Althamer, care este licențiată în teologie și literatură engleză. Dar Monica Althamer este soția lui Liviu Emil Althamer, șeful Direcției Generale Anticorupție din Ministerul de Interne.

USRPLUS, în doar 4 luni de guvernare, a numit numeroase persoane care nu s-au afirmat niciodată prin rezultate remarcabile la locul de muncă sau cu rezultate deosebite în domeniul academic. USRPLUS nu este un partid care promovează meritocrația. Partidul condus de Barna și Cioloș nu organizează nici măcar o competiție în interiorul formațiunii politice, pentru a-și alege cei mai buni candidați pentru funcțiile de conducere în instituțiile statului.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *