Skip to content
Politică

Cum și-a sabotat campania candidatul PNL-USRPLUS la Sectorul 4: ”Așteptările de moralitate față de o femeie sunt mult mai mari”

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Sociologul Ana Bulai susține că acțiunile candidatului PNL-USRPLUS la Primăria Sectorului 4, Simona Spătaru – surprinsă consumând băuturi alcoolice și încălcând legea circulației -, îi afectează acesteia șansele de a-l învinge pe Daniel Băluță, în special pentru că este femeie, genul acesta de încălcări ale legii fiind mai degrabă tolerate în societatea românească în cazul bărbaților. „Așteptările de moralitate și legalitate față de o femeie sunt mult mai mari decât în cazul unui bărbat”, susține sociologul. De de altă parte, Ana Bulai crede că, pe 27 septembrie, electoratul din București va alege, mai degrabă, partidul și nu candidatul.

„Nu o cunosc pe candidata la Sectorul 4, însă, de principiu, pentru orice candidat încălcarea normelor sociale nu pot constitui un plus. Însă, în societatea românească, în care nici trecerea pe roșu sau încălcarea regulilor de circulație, nici consumul de alcool nu sunt accidente, ci destul de frecvente încălcări ale legii, gradul în care ele pot afecta un candidat nu este foarte mare. Ba dimpotrivă, sunt segmente ale populației care consideră că un candidat care comite diverse abateri de la normalitate se dovedește a fi, între ghilimele, ”om”, de al nostru din popor, ceea ce îl poate face chiar mai simpatic. Însă nu este valabil și în cazul unei femei. Femeile sunt supuse în societatea românească unei normativități mult mai stricte decât bărbații, și așteptările de moralitate și legalitate față de o femeie sunt mult mai mari decât în cazul unui bărbat”, spune Ana Bulai.

Tot aceasta este de părere că, deși acțiunile candidatei PNL-USRPLUS sunt greșite, „aspectele individuale contează mai puțin”.

„În cazul unei femei, aceste abateri nu-i pot face în niciun caz bine, ci mai degrabă rău. Însă, votul în București este unul majoritar politic și cei care mizează pe denigrarea candidaților nu vor avea prea mult succes, pentru că în structura unui vot politic, aspectele individuale contează mai puțin. E mai important partidul care îl propune și formațiunea politică care stă în spatele candidatului și nu calitățile lui de om.

Frecvent o să auziți în politica românească că din partea unei formațiuni politice puternice poate să candideze și o pisică, și o maimuță, că acea formațiune s-ar putea impune oricum. În București, pentru această alianță PNL- USRPLUS cred că nu atât calitatea umană și valoarea candidaților contează, ci forța pe care o are această alianță, iar în cazul unui succes sau a unui eșec, alianța în sine va fi favorizată sau defavorizată, nu neapărat persoana respectivă care o reprezintă”, spune Ana Bulai.

Șanse infime pentru PNL-USRPLUS în Sectorul 4

Sociologul este de părere că probabilitatea de succes în cazul unei formațiuni politice precum PNL-USRPLUS în fața actualului primar din Sectorul 4 este redusă la zero.

„În Sectorul 4, entuziasmul populației față de primarul în funcție este unul ridicat. A fost unul din primarii performanți ai Bucureștiului. Nu cred că în această zona alianța PNL-USRPLUS are șanse foarte mari să schimbe pe ultima sută de metri o imagine construită în 4 ani de primarul în funcție.

Va lua niște voturi politice dar acestea nu cred că vor ajunge la un procent care să fie semnificativ sau să zguduie candidatura candidatura domnului Băluță. În București se vor face eforturi uriașe de către alianța PNL-USRPLUS,  pentru că un scor electoral sub 30 va aduce o imagine proastă pentru alegerile parlamentare din decembrie, deci efortul nu se va face neapărat pentru candidați sau pentru proiecte ci pentru un scor bun al acestei structuri politice în vederea alegerilor parlamentare”, a conchis Ana Bulai.

3 comentarii la “Cum și-a sabotat campania candidatul PNL-USRPLUS la Sectorul 4: ”Așteptările de moralitate față de o femeie sunt mult mai mari”

  1. Doamna Simona se crede la ea, la Suceava.Poate acolo mai merge sa treci pe un rosu, sa bei un paharel si sa pleci cu masina neobservata, dar aici esti la Capitala, peretii au ochi si urechi cand esti o persoana publica .

  2. Cel mai grav e si cand minti. Spui ca stirile sunt o minciuna, iar dupa cateva ore spui ca defapt ai baut . Ce exemplu mai este doamna Simona pentru cetateni !

  3. Ăstora de la USR-PLUS le place sa se si victimizeze. Dar asta e purul adevar: Simonica cu Duduienii si bericica si Nicusor cu Mitrache (Câine).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *