Skip to content
Politică

Cum și-au dat liberalii foc la valiză în ultima săptămână. Trei greșeli care îi pot costa scump la alegeri

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Creșterea vertiginoasă a numărului de cazuri de coronavirus din ultima vreme, dublată de bâlbele guvernamentale nu fac decât să scadă încrederea cetățenilor în actuala guvernare, iar rezultatele vor fi vizibile la urne peste mai puțin de două luni de zile. Dar dincolo de pandemie, liberalii au mai făcut câteva erori de parcurs.

Doar în ultima săptămână liberalii au făcut 3 greșeli majore care îi pot costa scump la alegerile din decembrie. Prima greșeală ține de reacția premierului față de cazul revoltător al lui Laurențiu Baranga. Acesta din urmă a fost demascat drept impostor, falsificându-și diplomele de studii și avansând ierarhic până în posturi cheie în statul român. Odată demascată impostura, reacția liberalilor a fost una cu totul neașteptată, cu atât mai mult cu cât ea a venit prin vocea lui Ludovic Orban. ”E treaba lui că ne-a păcălit (…). A venit dintr-o funcție publică. Nu cunosc detaliile, mărturisesc că nu am urmărit cu foarte mare atenţie. A fost evaluată această numire, am aplicat toate procedurile de evaluare a candidatului, nu am avut aceste informaţii legate de falsul în privinţa diplomelor”, a fost replica premierului Orban. În mod normal premierul trebuia să condamne dur o astfel de faptă. Mesajul premierului a fostul însă unul moale. Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă liberalii erau în Opoziție și Baranga ar fi fost numit de PSD în funcțiile respective. Liberalii ar fi făcut cu siguranță un scandal monstru. Acest dublu standard al celor de la PNL a fost sesizat de o parte din electorat și ar putea fi taxat la alegeri.

" "
" "

Celelalte două greșeli majore din ultima săptămână vin în contextul pandemiei de coronavirus. Mai întâi liberalii au gestionat defectuos problema spinoasă a pelerinajului de la Sf. Parascheva. Situația în sine ar fi trebuit rezolvată printr-o colaborare strânsă între stat și Biserica Ortodoxă. Decizia pare a fi fost însă una unilaterală. Pe fondul pandemiei guvernul a hotărât să interzică pelerinajul, decizia fiind prelungită apoi, aparent tot fără consimțământul BOR și la pelerinajul programat la Sf. Dumitru. Reacția BOR și a enoriașilor era previzibilă. Guvernul ar fi trebuit să cheme la consultări liderii BOR, de vreme ce decizia interzicerii pelerinajului afecta direct interesele enoriașilor și ale actorului instituțional numit Biserica Ortodoxă Română. Cum relațiile stat-Biserică în România nu sunt așezate pe o temelie solidă, statul a decis să ia o decizie în mod unilateral. Situația ar trebui să atragă atenția guvernanților cu privire la necesitatea  așezării relațiilor stat-Biserică pe un nou fundament. În prezent acestea se află într-o situație destul de ambiguă, statul intervenind în numeroase rânduri în ceea ce Biserica Ortodoxă percepe a fi o sferă privilegiată de acțiune. Acum incidentul însă are șanse mari să se întoarcă împotriva liberalilor la alegerile din decembrie.

A treia mare eroare ține de o altă problemă de comunicare a liberalilor. Mă refer la informările zilnice date de guvern cu privire la numărul de noi cazuri. Ieri s-a văzut clar faptul că există controverse în ceea ce privește rata de infectare la nivelul municipiului București. Două instituții INSP și GCS nu s-au pus de acord cu privire la o informație vitală, cel mai probabil din cauza felului în care s-au raportat la datele pe care le aveau la îndemână. Situația în sine a fost una penibilă care a atras atenția președintelui Iohannis, acesta semnalându-le liberalilor necesitatea de a-și face curățenie în propria curte. Într-un climat de neîncredere acută a unui segment important al populației în autorități, ultimul lucru de care aveau nevoie liberalii era să toarne gaz pe foc, alimentând neîncrederea cetățenilor prin modul defectuos de comunicare. Neîncrederea în guvern va spori dacă liberalii vor mai face astfel de greșeli, iar neîncrederea va fi decontată la urne în mai puțin de două luni de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *