Skip to content
Politică

Cum și-au împărțit partidele primăriile din țară: USR-PLUS a luat mai puțini primari decât PMP

PeRol.ro

Numărătoarea paralelă a formațiunilor politice indică faptul că Partidul Social Democrat (PSD) își menține poziția de partidul cu cele mai multe primării din țară. Partidul Național Liberal (PNL), deși a reușit să obțină scoruri uriașe în multe locuri din țară, se poziționează pe locul doi la numărul de primari, având însă cu 100 mai mult decât în urmă cu patru ani.

Deși a reușit să câștige orașe importante ca Timișoara, Bacău și Brașov, USR-PLUS este sub PMP și UDMR la numărul de primari, reușind să obțină doar 45 de edili, cu doar 10 primari mai mult decât PRO România, partidul lui Victor Ponta.

Iată cum s-au împărțit

1. PSD – 1.438 de primari ( PSD avea aproape 1.700 de edili înainte de alegerile locale).

2. PNL – 1.237 de primari ( PNL număra aproape 1.100 de primari aleşi în 2016).

3. UDMR – 199 de primari (maghiarii aveau 195).

4. PMP – 50 de primari.

5. USR PLUS – 45 de primari.

6. ProRomânia – 35 de primari.

7. ALDE – 15 primari.

Față de alegerile din 2016, situația s-a schimbat acum și în ceea ce privește conducerile județelor. Astfel, PSD a rămas la conducere în jumătate din ţară după alegerile locale de duminică. 20 de judeţe au rămas roşii, în timp ce liberalii au 17, iar UDMR – patru. Asta în condițiile în care, în ultimii patru ani, social-democrații au condus 29 de consilii județene ale țării, iar liberalii nouă.

Una dintre cele mai mari surprize a venit din județul Vrancea, acolo unde social-democratul Marian Oprişan a fost detronat de la şefia Consiliului Județean, după 20 de ani, de liberalul Cătălin Toma.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *