În actualul plan de învățământ există, încă de la clasele pregătitoare (sau chiar de la creșă), așa-numita limbă modernă, la alegere. Elevii învață limbi străine din mai multe motive, dar un punct comun ar putea fi însăși fascinația pentru alte culturi. În cazul candidaților la prezidențiale, totuși, situația se complică: ar cam avea nevoie de menținerea unor relații diplomatice, ceea ce e un deziderat iluzoriu în lipsa unei exprimări mai mult sau mai puțin fluente într-o limbă de circulație internațională. Pornind de la aceste constatări, am căutat ce limbi străine cunosc (dacă cunosc) toți candidații la cea mai înaltă funcție în stat. Unii vorbesc cu adevărat, alții se prefac, iar unora nu le-am putut identifica vreun CV. În cealaltă extremă, există persoane care nu recunosc importanța aprofundării unei alte limbi decât cea maternă.
Vom lista candidații la prezidențiale în ordinea de pe buletinul de vot.
„Înțeleg perfect, cu exercițiul vorbitului e mai greu, pentru că prin natura funcției și a meseriei mele nu am vorbit foarte mult engleză”, spunea Elena Lasconi într-un interviu.
Totuși, am găsit un clip de când vorbea cu o eurodeputată, unde pare că se descurcă:
În urmă cu aproximativ o săptămână, s-a întâlnit cu Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, pentru a discuta despre oportunitățile României în Schengen și despre situația din Republica Moldova.
Pe site-ul Primăriei Câmpulung, la CV, observăm că vorbește la nivel C2 engleza și la nivel B1 franceza.
Pe georgesimion.ro ori pe site-ul Camerei Deputaților, în dreptul secțiunii Curriculum vitae sau „despre mine” nu sunt mențiuni cu privire la limbile străine, așa că am căutat cum vorbește în engleză.
În urma unui clip pe care l-am găsit pe TikTok, pare că, în limba engleză, e la nivelul utilizator independent (B2).
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News