Cum sunt prețurile la alimente față de anul trecut în România și restul UE

INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursa foto: Inquam / Octav Ganea

Față de septembrie 2022, prețurile alimentelor de pe rafturile magazinelor din România au crescut la fel de mult ca și media europeană, adică cu 9,2%. La carnea de porc, de pasăre și la ouă, prețurile din România sunt cu câteva puncte peste media UE. Singura produs de bază care s-a ieftinit este uleiul.

Influențate în general de aceeași factori care schimbă trendurile și în celelalte state europene, prețurile alimentelor de pe rafturile magazinelor din România au crescut în septembrie față de perioada similară a anului trecut cu 9,2%, exact cât este media de creștere și la nivelul UE, potrivit datelor Comisiei Europene.

Spre comparație, în regiune, prețurile au crescut ceva mai mult în unele state, cu 11,3% în Slovacia, 11,1% în Polonia, 11,7% în Ungaria, 10,9% în Bulgaria, 10,7% în Croația sau 9,6% în Grecia în timp ce în altele precum Cehia scumpirea a fost de numai 5,7%, în Letonia de 5,1%, în Danemarca și Finlanda de 4,7% și în Elveția de 3,9%.

Dacă ne uităm însă pe categorii de produse, la carnea de pui, porc și ouă avem printre cele mai mari scumpiri, peste media UE.

Mai exact, la carnea de porc, avem a 8-a cea mai mare scumpire din UE, respectiv 13,7% față de 9,3% cu cât s-au majorat, în medie prețurile din UE. recordul aparține Bulgariei unde kilogramul de porc s-a scumpit cu 17,4% în septembrie 2023 vs perioada similară a anului trecut, în timp ce în Croația majorarea a fost de 5,5%, în Estonia de 15,3% iar în Ungaria de 15,1%. Sunt însă state europene unde prețul carcasei de porc a scăzut, precum Danemarca și Finlanda ( minus 0,6% respectiv 2,2%).

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: