Skip to content
Societate

Cum ținem depresia departe de munca de acasă. Psihiatru: Românii noștri nu știu să se relaxeze. Un serial nu ne face bine deloc

eu.azcentral.com

Contactat de PS News, psihiatrul Gabriel Diaconu a explicat cum putem evita efectele adverse ale muncii de acasă, în contextul în care pandemia a forțat firmele și angajații din România să mute biroul în „dormitor”.

„În primul rând munca de acasă este franc diferită față de munca de birou. Ritualul este diferit. Omul își pierde reperele geografice, cinetice: mersul la muncă, statul la semafor, căscatul gurii la copacii de pe bulevard, iar prin pierderea acestor informații aparent banale, va absorbi alte informații, poate de calitate inferioară.

Mulți dintre oamenii care lucrează de acasă spun că inițial au o productivitate mai mare decât aveau la muncă, dar asta pentru că poate se trezesc cu niște timp pe care poate inițial nu îl aveau, dar ulterior productivitatea lor scade pentru că nu își pot stabili o nouă rutina.

Rutina nu este făcută doar de perioadele de încordare a muncii, ci cât și din perioadele de relaxare. Românii noștri nu știu să se relaxeze. Nu avem o cultură pentru activități casnice de tip bricolaj sau nu întreținem hobby-uri, românii nu citesc, nu practică pictură, olărit, gastronomie”, a spus medicul.

De asemenea, acesta este de părere că românii nu deprind activități culturale în timpul liber, dar sugerează o serie ocupații constructive care vor ține depresia și anxietatea deoparte.

„Suntem o țară săracă în activitățile recreaționale, iar în perioada asta investiția majoră ar trebui să fie diversificarea recreației, mai degrabă decât practica muncii la domiciliu. 

Acasă, unde ești însingurat ar trebui să petreci un timp de calitate, ar trebui să existe această alternanță. Practic munca să nu fie de 8 ore pe zi, ci 2 ore de activitate, 2 ore de pauză și tot așa, cu pauze care să implice o formă de fizicalitate, o formă de relaxare intelectuală, o formă de conversaționalism lejer pe care să îl întreții cu cercul tău de prieteni. Nu este interzis să ieși din casă, dar românii se duc de obicei în natură în acele locuri de agrement unde tot la grămadă stau. 

 În ceea ce înseamnă ieșirile oamenii realmente ar merita să aibă undeva la câteva zile o ieșire din casă care să nu fie motivată doar de aprovizionare, dar care să fie gândită către acele locuri care permit aer curat, care permit o plimbare de jumătate de oră în natură, nu grătare cu paranghelii, cu mici, cu bere, pur și simplu pentru schimbarea reperelor vizuale.

După care, avem nevoie de o bună igienă a somnului, iar consumul recreațional de televizor, internet, rețele sociale, seriale, filme ar trebui ținut sub un oarecare control pentru că astea sunt acele unelte la îndemână care mai degrabă fac rău decât bine.

Un serial nu ne face bine deloc. Dacă ai pune majoritatea oamenilor să îți facă un rezumat al ultimelor 6-8 ore în care s-au uitat la un serial o să aibă mari dificultăți în a face asta. Ăsta nu este un timp câștigat ci un timp pierdut. Iar lectura și văzutul unui serial nu sunt tot una.

Iar pe lângă toate astea, oamenii ar trebui să practice o formă de spiritualitate. Asta înseamnă să te gândești la valorile umane, la oamenii pe care îi iubești, să practici un gând bun sau o dorință bună în ceea ce privește o persoană apropiată. Asta este spiritualitatea, să ai un gând bun pentru cei care au pierdut persoane în această perioadă, să practici omenie în mintea ta, și mai puțină ură și invidie. Sunt lucruri importante care dau valoare experienței umane”, a conchis Gabriel Diaconu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *