Skip to content
Alegeri Politică

Cum, unde şi cine poate vota duminică

INQUAM/Octav Ganea

Duminică suntem aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe cei 33 de europarlamentari care ne vor reprezenta în următorii cinci ani în Parlamentul European. Tot pe 26 mai, românii trebuie să ia o decizie şi în privinţa referendumului convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe problemele din Justiţie, scrie Adevarul.ro.

Secţiile de votare se vor deschide duminică, 26 mai, la ora 7 dimineaţa, iar cetăţenii îşi vor putea exprima opţiunile până la ora 21.00. Toţi românii care au împlinit 18 ani şi au un act de identitate valabil vor putea să-şi exercite dreptul de vot atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendumul naţional, în secţia de votare de care aparţin.

" "

Pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum, cetăţenii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, respectiv 7.00 – 21.00, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea ”VOTAT”, dar pe buletine de vot separate: unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum – câte un buletin pentru fiecare întrebare”, explică reprezentanţii Ministerului de Interne.

În cazul în care nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu puteţi vota la orice secţie, pe listele suplimentare. Românii aflaţi în străinătate pot vota în secţiile de vot organizate de Ministerul Afacerilor Externe. „În străinătate au fost organizate 441 secţii de votare pe baza propunerilor misiunilor diplomatice şi ţinând cont de solicitările comunităţilor de români din străinătate”, arată oficialii de la Interne.

Ajunşi la secţia de votare trebuie să îi prezentaţi operatorului de calculator actul de identitate (carte de identitate, buletin de identitate, orice fel de paşaport sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare) pentru a vă înregistra prezenţa prin Sistemul Electronic de Monitorizare. „Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal va semnala dacă persoana nu a împlinit 18 ani, dacă i s-a interzis exercitarea dreptului de vot, dacă este arondată la altă secţie, dacă alegătorul şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin etc”.

 

Prezenţa la vot va fi monitorizată separat, pentru fiecare scrutin în parte, prin Sistemul Informatic folosit de Autoritatea Electorală Permanentă.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *