Skip to content
Politică

Cum va arăta 2024 pentru partidele de la guvernare: „E posibil ca majoritatea cetățenilor să refuleze la alegerile europarlamentare!”

Inquam Photos / Octav Ganea

În februarie 2020, PNL cunoștea succesul în rândul sondajelor de opinie, înregistrând un procent de 45% din voturile electoratului român. După un an și jumătate la guvernare, liberalii înregistrează o scădere consistentă, ajungând la 18%. În acest context, contactat de PS News, sociologul Vladimir Ionaș, din cadrul Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde este de părere că o scădere continuă în sondajele de opinie a PNL-ului este de luat în calcul, având în vedere faptul că  liberalii reprezintă „principalul partid din coaliție”.

„Este foarte greu de spus dacă până pe 25 mai scade, mai crește sau rămâne constant pentru că, în primul rând, luna august este o lună în care românii sunt în concediu, e foarte greu să îi prinzi pe toți în sondajele de opinie, plus că interesul față de politică este foarte scăzut și atunci e chiar dificil să ai o imagine exactă a ceea ce se întâmplă cu opțiunea de vot.

Alegerile sunt într-un orizont îndepărtat. E o poză a momentului, dar lucrurile fluctuează și pot avea loc modificări destul de mari în ceea ce privește opțiunea de vot. Evident că partidul care este la guvernare, iar PNL-ul, fiind și principalul partid de coaliție poate scădea foarte mult, dar asta depinde doar de ei și de modul în care știu să comunice în primul rând, pentru că toate problemele provin de la modul în care comunică”, spune Ionaș.

Întrebat dacă va avea șanse PNL-ul să crească până în 2024, când toate cele patru rânduri de alegeri vor avea loc în același an, sociologul susține că acest aspect depinde de foarte mulți factori, implicit de „cât de bine fac partidele din opoziție opoziție”.

„Anul 2024 va fi unul extrem de complex și foarte greu de preconizat ce se va întâmpla. Sunt toate tipurile de alegeri în același an, deci interesul va fi unul destul de ridicat. Alegerile prezidențiale care au loc în acel an vor avea un impact destul de mare asupra modului în care se vor raporta oamenii la toate alegerile. Există și diverse scenarii, e posibil ca majoritatea cetățenilor să refuleze la primele alegeri europarlamentare și apoi interesul să scadă.

De asemenea, este posibil ca primele alegeri să nu reprezinte un interes foarte mare și, odată cu apropierea alegerilor prezidențiale, să intervină și interesul cetățenilor, dar e mult prea devreme să vorbim despre cum va arată prezența și interesul oamenilor în acel an. Depinde foarte mult de candidații la alegerile prezidențiale. Foarte multe lucruri se vor învârti în jurul acelor nume. Depinde foarte mult de cum va merge guvernarea în perioada următoare.

Anul acesta este un an ratat: PNL, USRPLUS și UDMR-ul vor avea Congresul și își vor alege președintele, dar urmează doi ani în care în mod normal o coaliție de guvernare ar putea să guverneze și să își urmărească proiectele fără nicio problemă. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla.

Sunt foarte mulți factori de care depinde cum va arăta anul 2024, cât de bine fac partidele din opoziție opoziție și cât de bine comunică cu cetățenii”, conchide Vladimir Ionaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *