Skip to content
Alegeri Europarlamentare 2019 Politică

Cum va arăta viitorul Parlament European. Macron pregătește asaltul în UE după înfrângere

StockNewsUSA.com

Uniunea Europeană a fost zguduită la alegerile din 2019 de euroscepticism care câștigă teren în țările mari din vest, în timp ce țările sărace se scaldă în aceeași agendă politică, fără schimbări radicale în viziunea lor politică. Marea surpriză pe scena politică europeană este înfrângerea lui Macron în Franța, iar USR-PLUS are motive de îngrijorare.

Salvini și Le Pen

Salvini domină Italia cu 34%, la mare distanță față de Partidul Democrat cu 22% și Mișcarea 5 Stele cu 17%. Salvini și Le Pen vor intra în Parlamentul European cu un discurs anti-UE, însă ne așteptăm să-și domolească tonul după alegeri. Strategia lor cu euroscepticismul este doar motiv de campanie electorală, altfel niciunul nu a inițiat vreo acțiune împotriva Uniunii. Salvini este vicepremierul Italiei însă a evită confruntările cu UE sau cedează frecvent în fața Uniunii.

Macron, adio plan pentru UE?

Deși a intrat în campanie ca un mare salvator al Uniunii, venind cu un proiect (copiat și de USR-PLUS), Macron a fost bătut la el acasă, după ce președintele francez a fost în ultimul an ținta a numeroase proteste.

După acest rezultat, fiind pe locul 2 la alegerile din Franța, la circa un punct în spatele Adunării Naționale condusă de Le Pen, Macron va avea numeroase probleme pe plan intern și protestatarii vor continua să-i ceară demisia. De asemenea, ar putea să apară și anumite schimbări în Guvern.

De la marele câștigător, Macron a ajuns repede la marele învins al Uniunii Europene. Suferă cea mai puternică lovitură de imagine și își pierde din influența pe plan european. Dar de această dată, va riposta la nivelul UE mult mai dur decât a făcut-o până acum.

Știe că dacă nu are de partea sa voturile, atunci trebuie să impună Franța la masa marilor puteri și să se folosească de sfera de influență a Franței. Macron va încerca să schimbe procedura pentru numirea șefului Comisiei Europene, astfel încât decizia să depindă mai mult de guverne, pentru ca ulterior Parlamentul European doar să voteze. Macron este un politician care dacă se simte încolțit reacționează imprevizibil și cu o anumită autoritate exagerată.

PPE și SD pierd majoritatea și numeroase voturi în PE

Partidul Popular European și Partidul Social-Democraților pierd cele mai multe fotolii, fiecare peste 40. Astfel, nu vor mai reuși să facă majoritatea parlamentară singuri, pentru că au circa 316 de fotolii. Aici intervine Macron.

ALDE Europa va avea aproximativ 108 fotolii și acestea vor fi suficiente pentru o viitoare majoritate în Parlament. Dar vor risca PPE și SD să-i dea apă la moară lui Macron și să-l resusciteze acum când e blocat parțial? Scenariul cel mai urât pentru președintele francez ar fi dacă ar rămâne în opoziție cu ALDE Europa, și să vedem o alianță PPE+SD+Verzi. Verzii vor intra în PE cu 57 de fotolii, ceea ce nu ar fi suficient să ajute la o majoritate parlamentară, deoarece numărul minim este de 376 din totalul de 751 de parlamentari. Rămân la bătaie 34 de parlamentari noi și neafiliați care trebuie să decidă unde merg, și aici se mai pot recupera câteva voturi necesare majorității.

Există o grămadă de scenarii care îl pot arunca pe Macron în opoziție. Atât PPE, cât și SD își doresc ca Parlamentul European să aibă mai multă putere și votul decisiv pentru șeful Comisiei Europene, ceea ce nu se potrivește cu viziunea președintelui francez. Momentan, ALDE Europa vrea să joace un rol decisiv în Parlamentul European, ceea ce strică planurile PPE și SD.

USR-PLUS au un rezultat mare în România, dar în Europa lucrurile se complică. Chiar dacă vor fi în majoritatea parlamentară din PE, vor trebui să sprijine un președinte învins și eticheta de „învins” va atârna greu pe umerii lui Macron și pe ALDE Europa. În opoziție cu Macron, USR-PLUS are viața complicată, în funcție de cum va decurge situația politică din Franța. Cresc șansele ca președintele francez să se concentreze pe politica internă pentru a-și salva viitorul mandat, altfel Le Pen are doi ani în care poate să-l atace atât din UE, cât și din Franța.

România, între ciocan și nicovală

PNL va pleca la Bruxelles sub aripa Germaniei, știm deja de campania lui Manfred Weber în România. USR-PLUS merge sub aripa Franței lui Macron. PSD? Obsesia pesediștilor este aceea de a deveni partenerul Statelor Unite și au toate șansele să realizeze asta pentru că niciun alt partid nu pare să-și organizeze agenda în funcție de SUA.  Chiar Liviu Dragnea a anunțat asta de mai multe ori și acum totul pare să se aranjeze în favoarea lor.

Viitorul ar putea arăta oarecum asemănător cu această campanie electorală. Pe măsură ce Franța și Germania vor ridica tonul împotriva Statele Unite și vor critica administrația Trump, o să vedem un PSD care va ataca UE și va adopta populismul din Italia, populismul lui Le Pen sau, de ce nu, chiar al lui Viktor Orban.

Votul la alegerile europarlamentare se va dovedi mult mai puțin important decât și-au imaginat românii dacă statele membre vor riposta și vor cere mai multă suveranitate, într-o Uniune în care euroscepticii devin o voce puternică în opoziție, ajutați de britanici cu Brexit.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *