Skip to content
Politică

Cum va da jos PSD Guvernul Orban: ultimele calcule făcute de social-democrați

Inquam Photos / George Calin

Se pare că social-democrații au ajuns la un acord cu parlamentarii Pro Romania (centru-stânga), ALDE (liberali) și PPU-sl (umaniști) să răstoarne Guvernul Ludovic Orban II prin moțiune de cenzură.

PS News a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului și vă prezintă cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi pe care PSD, ALDE și PRO România îl însumează pentru a da jos Guvernul Orban.

Astfel, cele două partide care au anunțat în mod categoric că vor susține înlăturarea Guvernului Orban însumează 229 de voturi: Partidul Social Democrat are 208 de parlamentari (138 deputaţi şi 70 de senatori) alături de cei de la ALDE, iar PRO România are 21 de deputați. Aşadar, PSD poate conta oficial pe 229 de voturi, fiind la doar 4 voturi de trecerea moţiunii. PPU-sl, cel care potrivit surselor, ar pune umărul la debarcarea Guvernului, ar aduce un număr de parlamentari astfel încât cifra celor care votează moțiunea ajunge la 237.

Facem precizarea că este nevoie de minim 233 de voturi pentru ca o moțiune de cenzură să fie adoptată de Parlament. Prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, Guvernul este demis.

PSD vs PNL

Amintim că secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, a transmis vineri un comunicat de presă în care anunță că PSD va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, iar aceasta va trece „sută la sută”.

„Liberalii sunt speriați de moțiunea de cenzură și încearcă să se convingă singuri că n-o vom depune. Le dau o veste tristă: teama lor este justificată. Lucrăm deja moțiunea de cenzură, o depunem și vă asigur că vom trimite Guvernul Orban acasă pentru că și-a bătut joc de români și de autoritățile locale pe care a lăsat tot greul crizei COVID-19. Depunem moțiunea de cenzură și aceasta va trece sută la sută. Toți primarii PSD ne transmit aceleași mesaje din partea românilor: Guvernul Orban este o catastrofă pentru țară!”, transmite secretarul general interimar al PSD.

Paul Sănescu susține că Guvernul Orban va fi demis înainte de alegerile locale și transmite un mesaj primarilor.

„Am arătat în Parlament, la rectificarea bugetară, că știm să facem dreptate primăriilor și consiliilor județene, alocând fondurile ce acoperă cheltuielile făcute în pandemie. Ne vom bate să-i apărăm pe toți aleșii locali și membrii partidului de această guvernare aberantă, care a eșuat în a-i proteja pe români împotriva coronavirusului, dar spune că vina este a PSD.De aceea, Cabinetul Orban trebuie demis, iar alegerile locale organizate de o echipă care chiar muncește, nu chefuiește în sediul Guvernului!”, mai spune Stănescu.

De cealaltă parte, Ludovic Orban a declarat recentcă o „moțiune de cenzură nu are niciun fundament”.

„O moțiune de cenzură împotriva Guvernului pe care îl conduc nu are niciun fundament, niciun motiv real. Ar fi o moțiune de cenzură ridicolă care ar face parte numai dintr-o hărțuială politică, chestie cu care se ocupă cei din Opoziție, în loc să fie preocupați să pună și ei umărul la rezolvarea problemelor foarte mari cu care se confruntă societate și economia românească”, a declarat Ludovic Orban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *