Skip to content
Sănătate

Cum va folosi România ajutorul primit din Italia. Explicațiile medicului Adrian Marinescu

Facebook

România a primit ajutor din Italia sub forma a 5.200 de doze de plasme cu anticorpi monoclonali. Vor putea fi folosite doar pentru tratamentul cazurilor medii și foarte important este să fie administrate la debutul bolii, pentru a preveni complicațiile. Acești anticorpi, dacă sunt administrați la timp, vor împiedica intrarea virusului în celulă.

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, a explicat la digi24.ro ce este tratamentul cu anticorpi monoclonali și cui îi este recomandat.

Este un tratament pe care îl așteptăm de ceva vreme și care și-a demonstrat eficiența. Contează să fie administrat la debutul bolii, pentru a preveni complicațiile. Nu va putea fi administrat pentru pacienții critic. Vorbim de situații în care se află un pacient vulnerabil, cu boli cronice, de o anumită vârstă, pentru care, în momentul de debut vrem să prevenim complicațiile.

Acești anticorpi, dacă sunt administrați la timp, vor împiedica intrarea virusului în celulă. Este ceea ce ne dorim, în așa fel încât complicațiile să nu apară”, a spus medicul.

El a atras atenția că pacienții vin tot mai târziu la spital și ajung cu forme grave. O altă problemă este legată de faptul că numărul infectărilor crește din cauza procentului redus de persoane vaccinate.

Medicul a sublinat că anticorpii monoclonali nu înseamnă că persoanele nu trebuie să se vaccineze: „Este foarte important să avem un număr cât mai mic de persoane care au nevoie de anticorpi monoclonali. Să spunem că testăm 100.000 pe zi, acești pacienți trebuie evaluați și au nevoie de spitalizare. Ce vedem în camera de garda e suprasolicitare. Încercăm să prevenim, ne vaccinăm.

Adrian Marinescu a afirmat că la începutul lunii noiembrie ar putea începe să scadă numărul de infectări, dar a subliniat că va fi o scădere treptată.

Până atunci, va fi această situație intensă. Ne îngrijorează că sunt multe forme severe, mulți pacienți ajung să fie în stare critică, și vorbim de paturi ATI. Problema e legată pe de o parte că nu sunt paturi, dar pacientul, chiar dacă are pat la terapie intensivă, nu înseamnă că are o evoluție favorabilă.

Indiferent ce am face, mulți, din păcate, evoluează către o situație complicată.

Când nu ești vaccinat nu ai garanția că vei face o formă ușoară. Se poate întâmplă să faci formă severă și să ajungi la deces„, a atras atenția medicul.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *