Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum va reacționa Rusia la conflictul SUA-Iran. Dan Dungaciu: Rușii rămân într-o așteptare activă, dar au grijă să nu deranjeze foarte tare interesele americane

Inquam Photos/Alexandra Pandrea

Analistul politic Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a afirmat la „Puterea Știrilor” că în ceea ce privește tensiunile dintre Iran și SUA, Rusia nu este un jucător.

„Rusia știe foarte bine care îi sunt limitele, chiar dacă uneori joacă excedându-și limitele, o face foarte bine, s-a văzut în Ucraina sau Siria, dar de data asta nu e miza ei. Rusia niciodată nu s-ar alia cu Iranul împotriva SUA. E suficient de multă înțelepciune la Moscova, ca să realizeze că așa ceva este inacceptabil”, a declarat Dungaciu.

Analistul politic spune că interesul Rusiei nu e să vadă un Iran cu armă nucleară, ci miza Rusiei în acest moment e America.

”Rusia dorește să obțină accesul la „poza” cea mare, fotografia faimoasă de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial cu Churchill, Stalin și Roosevelt. Stalin era printre cei mari, care stabileau soarta lumii. Asta vor rușii, visează o fotografie cu Putin, Xi Jinping (n.r. președintele Chinei) și Trump. Ei vor să fie acolo, n-au fost după 1989, aici Putin a avut perfectă dreptate să spună că prăbușirea comunismului a fost cea mai mare catastrofă geopolitică pentru ei. Au căzut de pe vârful unui zgârie nori, până la parter, strategic vorbind, și ei vor acea recunoaștere, pe care nu le-o dă Iranul, ci America”, a spus Dungaciu la „Puterea Știrilor”.

Rusia nu are niciun interes să intre într-o confruntare cu America pentru Iran, așa cum nu are niciun interes să intre într-un conflict cu America pentru nimeni, a adăugat analistul.

”Rușii rămân într-o așteptare activă, joacă unde trebuie să joace, dar au grijă să nu deranjeze foarte tare interesele americane, care din păcate pentru multă lume devin tot mai slabe în regiuni care ne privesc și pe noi, de exemplu Republica Moldova sau Ucraina.

Se vede foarte clar că americanii au ridicat piciorul de pe accelerație, îi interesează mult prea puțin regiunea, inclusiv Marea Neagră și asta avantajează Rusia. Nu are niciun interes să împingă mai mult decât e cazul, să irite, dincolo de declarațiile care se tot fac. Încearcă să joace și cu aliații europeni și cu cel american, un joc care nu este ușor”, a mai spus Dan Dungaciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *