Skip to content
Economie

Cum văd economiștii de la Harvard complexitatea și evoluția economiei românești: Prognoză de creștere de 2,9%/an, până în 2030

unsplash.com

Specialiști din Universitatea Harvard au făcut o analiză a evoluției economiei românești și au ajuns la concluzia că țara noastră are o economie complexă și sofisticată (a 19-a în lume, la acest capitol) și că ar urma să înregistreze o creștere medie de 2,9% până în 2030.

Poziția României: Indicatorul de complexitate nu analizează doar gradul de dezvoltare al țării, ci analizează în profunzime produsele și serviciile produse și exportate de o țară. În cazul nostru, se observă o creștere consistentă în acest clasament mondial, creștere care a devenit din ce în ce mai susținută după admiterea în UE în 2007. De la locul 39 în lume, în urmă cu 20 de ani, România a urcat cu aproape o poziție în fiecare an. Locul 19 este cea mai bună poziție a României, de când se realizează analiza, scrie zf.ro.

Evoluție: În 1990, la startul comun pe care l-au avut toate economiile țărilor foste socialiste la ieșirea din comunism, România era cunoscută pe plan internațional drept un producător și exportator de produse cu o valoarea adăugată minimă. În ultimii ani, economia românească s-a diversificat, producând și exportând electronice, electrocasnice, servicii IT, autoturisme (inclusiv componente auto).

Situația actuală: „România este o țară cu venituri peste medie, este a 44-a cea mai bogată economie după PIB/cap de locuitor dintre cele 133 studiate. În ultimii cinci ani, PIB/cap de locuitor a crescut în medie cu 3,9%, peste media regiunii”, conform aceleiași surse.

Pe viitor: În analiza lor, economiștii de la Harvard estimează că ritmul de creștere a economiei românești va fi în jurul unei medii de 2,9%/an, până în 2030. De asemenea, PIB/cap de locuitor va crește cu 3,5%. Concluzia studiului este: „Creșterea va putea fi obținută prin folosirea succeselor actuale și a know-how-ului dobândit pentru a dezvolta producția unor bunuri cu mai mare complexitate. Momentan, România este a 19-a cea mai complexă economie, conform Economic Complexity Index (ECI). Comparativ cu acum un deceniu, economia a devenit mai sofisticată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *