Cum vrea Călin Georgescu să schimbe România. De ce ar trebui să ne îngrijorăm

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Călin Georgescu anunță că dacă ajunge președinte va desemna un premier din partea majorității, dar în condițiile pe care le pune el. De asemenea, războiul din Ucraina este ceva ce nu ne privește. A făcut show la marți seară la „Marius Tucă-Show”. Iată selecțiuni din principalele declarații.

Candidatul independent suveranist declară că va desemna un premier care se prezintă cu o majoritate, unul care în primul rând este pregătit moral, profesional dar și dispus să preia și din programul său de țară.

„O să fac asta desemnând un prim-ministru care se prezintă cu o majoritate, dar un prim-ministru care în primul rând este pregătit moral, profesional şi, evident, putem negocia programul de ţară pe care sau prin care eu am fost ales.

(…)Parlamentul a fost votat de popor, preşedintele a fost votat tot de popor. Eu pot să garantez că voi aduce o stabilitate a unui guvern, un guvern stabil. Asta pot să fiu sigur, să vă spun şi s-o certific şi s-o duc la capăt. Asta este cert, a afirmat Georgescu.

El a mai vorbit și despre noile conduceri pentru SRI și SIE:

„Subliniez un lucru. Așa cum spunea Trump: viitorul va fi al patrioților. Asta este condiția. Nu pot să vă spun. Nu am niciun nume. Pot să vă spun că nu le știu pe toate. Prin urmare, voi fi foarte pregătit cu cei mai buni consilieri, pe care îi am deja. Cu ei mă voi sfătui, astfel încât să nu mai existe această poziție: astăzi contează pe cine știi”.

Cum va fi președinția lui Georgescu

„Va fi o președinție românească, pe coexistență, de a lucra împreună, a fi împreună, inclusiv clasa politică”.

Eu am nevoie să fiu în lucrurile grele, spune Georgescu, întrebat dacă președintele sau premierul ar trebui să reprezinte România la Consiliul European.

„Nu sunt dispus să călătoresc. Nu mă interesează asta, ci să rezolv problemele stringente.”

Ucraina, un război care nu ne privește

Întrebat care ar fi strategia de securitate pe care ar adopta-o, și dacă crede că „securitatea oferită de NATO este un surplus față de alte modele de securitate”, Georgescu a susținut că NATO este o organizație defensivă și că, în opinia sa, România nu este interesată să se implice  „nicăieri și mai ales într-un război care nu ne privește”.

„În primul rând trebuie să ne asigurăm noi și în plus este un partener pe care îl avem prin NATO, atâta timp cât este într-o situație – așa cum am spus mai de mai devreme și cum scrie în Constituție. Ca să spun așa, NATO este defensivă. Deci noi nu vrem să ne implicăm nicăieri și mai într-un război care nu ne privește. Dar partea cealaltă este cea legată de faptul că primul interes e economia internă”, a spus Georgescu.

El a mai promis, asemenea idolului său Donald Trump, că va pune capăt războiului din Ucraina.

Orice fel de relație cu vecinii pleacă de la pacea între vecini. Strategia păcii este esențială. Oricând se poate găsi o soluție. Să ai război la graniță, cu un potențial război nuclear, așa ceva este de neacceptat. Mă voi implica direct, iar războiul din Ucraina va lua sfârșit”.

Ce facem cu scutul de la Deveselu

Georgescu a sugerat că existența scutului NATO de la Deveselu, un element strategic defensiv pentru Alianța Nord-Atlantică, ar putea fi pusă în discuție în cazul în care va ajunge la putere.

Va fi evaluat. Totul este transparent, va fi legal și constituțional, răspunde Georgescu, care se pare nu are încredere în tehnologia NATO.

„Văzând care a fost poziţia poporului român, am înţeles un singur lucru. Sau, de fapt, două. Primul este ce am văzut şi noi toţi în acest 35 de ani. Cu mici excepţii poate la început, când Ion Raţiu spunea mă voi lupta – ceva de genul ăsta -, cu tot ce pot, ca să ai o altă părere decât… până la ultima picătură de sânge. Acest lucru s-a fluidizat. N-a mai existat ulterior. Şi el s-a dus după aceea, că nu mai contează putere sau opoziţie, toată lumea era la fel.”

România va realiza o mare conductă de apă (dar nu de H2O)

Acesta a enumerat și punctele forte pe care, în opinia sa, România le-ar avea în situații de negociere, punctând că țara noastră va realiza o conductă de apă, nu de petrol…

„Când știu pe ce (n.r. resurse) stau – să spunem că negociezi cu cineva în afară. V-am spus de apă. Eu vă asigur că în viitorul apropiat conducta care se va face – și sper să o facă România – va fi cea de apă, nu de petrol. Iar pe acest fond trebuie să joci foarte tare. Fac bursa grâului la Brăila, bursa energiei la București, bursa metal la Deva (…) Noi trebuie să arătăm ce știm mai bine și prin ce știm mai bine să facem să fim curtați. Vă dau exemplu o țară care nu face altceva decât că își folosește inteligența: Israelul. Are un program care se numește startup nation”, spune Georgescu.

Amintim că în una din controversatele sale declarații anterioare Călin Georgescu a afirmat că apa nu este H2O (formula chimică stabilită de știință).

Este un moment cheie, în care se deschid niște porți

Trăim un moment istoric, posibil că s-a deschis un portal cosmic undeva:

Ca să intri în istorie, ca țară, eu n-aș fi candidat dacă nu era momentul. Este un moment cheie, în care se deschid niște porți, puțin, și este momentul să intri.

Între aceste două blocuri, joci o carte uriașă. Trebuie să gândim mare. Nu trebuie să stăm să așteptăm ceva de la masa celor bogați.

„Am simțit că voi fi președinte”, a mai explicat Georgescu legat de alegerea de a candida acum.

 

 

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: