Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum vrea Guvernul să aducă înapoi românii plecați din țară. Natalia Intotero: În România s-au făcut multe lucruri bune

psnews.ro

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a declarat în cadrul emisiunii ”Puterea Știrilor” că, deși se emigrează masiv din România, există, în același timp, foarte mulți români care se întorc acasă.

”Îi putem aduce acasă. Prin proiectele, programele pe care Guvernul României le pun la dispoziție. În discuțiile pe care le-am avut cu foarte mulți cetățeni români, tot timpul îi întreb: Ce i-ar determina să se întoarcă acasă?

Acum, vorbim de mai multe categorii. Vorbim de românii care au plecat din țară înainte de 1989, care au familii în străinătate, unii dintre ei au deja nepoți acolo, și cărora le este mai greu să se întoarcă acasă. Însă – dau un exemplu din județul de unde sunt eu, Hunedoara -, o familie s-a întors în țară după 32 de ani. Venea din Statele Unite, unde a muncit la Metropolitan Museum, a avut o funcție de reprezentare în cadrul acestui muzeu și la sfârșitul carierei, în semn de respect, colegii au ajutat această familie și și-au deschis un muzeu al textilelor chiar în comuna Băița. Este un muzeu foarte vizitat, iar la deschiderea lui a fost prezent și ambasadorul Statelor Unite, în semn de respect față de munca pe care această familie a desfășurat-o în afara granițelor.

Deci avem și astfel de exemple. Apoi, vorbim de românii care au plecat din țară după 1989, în special de cei care au plecat în Uniunea Europeană după ce a existat această posibilitate, după ce am aderat la UE. Foarte mulți români au plecat de țară nu de bine, au plecat în căutarea unei speranțe, a unui loc de muncă mai bine plătit, a stabilității, a siguranței, de tot ceea ce ține de binele unei familii”, a spus Natalia Intotero la ”Puterea Știrilor”.

Ministrul susține că faptul că în România s-au făcut lucruri bune îi determină pe mulți să se întoarcă acasă. Potrivit Nataliei Intotero, printre aceste ”lucruri bune” se numără mai multe proiecte guvernamentale de succes.

”Start Up Nation, de exemplu, un program de finanțare pentru cei care vor să înceapă o afacere, cu o sumă de până în 40.000 de euro, apoi Diaspora Start Up, unde vorbim de o sumă identică, un alt proiect de succes. Mai departe, aș spune că și legea salarizării unitare i-a determinat pe foarte mulți cetățeni să se întoarcă acasă și, în primul rând, vorbesc aici de medici, de elită. În acest moment, medicii din România câștigă aceleași salarii ca medicii din multe țări din Uniunea Europeană. Desigur, în afară de salarii, ei au nevoie de condiții mai bune în unitățile în care își desfășoară activitatea, iar în anul acesta infrastructura din sănătate a fost declarată prioritară de către Guvernul României. Au fost cei mai mulți bani alocați pentru dotarea spitalelor din România”, a completat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *