Cum vrea guvernul să schimbe ordonanța antidrog, după revolta șoferilor, și cum se procedează în alte țări europene

Revolta sutelor de mii de șoferi români a convins Guvernul să anuleze modificările Codului Rutier în privința testării antidrog. În câteva zile, Executivul va da o nouă ordonanță, prin care cine refuză să sufle în aparat va rămâne maximum trei zile fără permis. Dacă testul de sânge nu e gata până atunci, șoferii își pot primi înapoi actele, indiferent dacă erau sau nu drogați în momentul în care au fost opriți în trafic. Între timp, Guvernul plănuiește să cumpere aparatură performantă care să dea rezultatele de laborator în timp util, moment în care legea ar putea fi schimbată din nou.

Potrivit surselor Digi24, investiția va fi de câteva milioane de euro, iar banii vor veni de la Banca Mondială.

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu: Premierul ne-a solicitat o soluție, ca în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului inițial în stradă care a ieșit pozitiv, să avem un răspuns. Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, dl premier a solicitat act normativ, vedem sub ce formă, ca după acest interval de timp să i se restituie permisul de conducere.

Procedura merge mai departe. Dacă rezultatele de la probele biologice vor fi pozitive, se întocmește dosar penal. Țările din vestul Europei și-au dat seama de ani buni cum să lupte cu șoferii drogați.

„Șoferii italieni rămân pe loc fără carnet dacă polițistul observă că starea lor este alterată și dacă rezultatul e pozitiv la testul rapid antidrog. Acesta trebuie confirmat cu testul de sânge, însă rezultatele vin mult mai rapid, în câteva zile, pentru că sunt foarte multe laboratoare acreditate. Însă parlamentarii italieni discută să renunțe la partea cu simptomele, iar șoferii să rămână pe loc fără carnet dacă rezultă pozitiv la testul salivar.

Dacă șoferul prezintă semne că ar fi sub influența drogurilor, este condus la laboratorul omologat unde i se face cel de-al doilea test. Acest laborator poate fi și mobil și se află de multe ori în prezența polițiștilor care fac controlul. Dacă testul este pozitiv, dar nu sunt simptome, se face cel de-al doilea test și este trimis laboratoarelor. În urma rezultatelor se poate decide amendarea, luarea punctelor din carnet sau chiar a carnetului”, potrivit Digi24.ro

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: