Skip to content
Opinii & Analize

Cum vrea Ministerul Muncii să muncim până la 70 de ani. Dreptul la pensie nu e o „opțiune” și nici o loterie

" "

Ministerul Muncii, condus de Raluca Turcan, vrea să elimine cumulul pensie-salariu, dar proiectul de lege creează de fapt o nouă inegalitate în societate și o categorie de „speciali” care nu se vor supune regulilor.

Marea noutate a proiectului inițiat de Ministerul Muncii este introducerea vârstei de pensionare la 70 de ani, chiar dacă Raluca Turcan îl prezintă ca pe o „opțiune”. Ceea ce uită ministrul e că dreptul la pensie nu e o „opțiune” și nici o negociere, ci un drept. Într-o țară în care speranța de viață este 72 de ani, cine ar fi dispus să lucreze până la 70 de ani? Sunt toate premisele ca această „opțiune”, așa cum e momentan, să fie un mare eșec.

" "
" "

Proiectul propus de Ministerul Muncii îi pune pe bugetari să aleagă între pensie sau continuarea activității după 65 de ani. În condițiile actuale, angajații se pot pensiona la 65 de ani și pot lucra în continuare fără nicio problemă, la privat sau la stat. Noul proiect îi constrânge pe angajații din mediul privat să renunțe la un drept constituțional – dreptul la pensie. Acest lucru se va aplica doar în instituțiile statului, nu și în mediul privat, ceea ce reprezintă o altă inegalitate.

Proiectul propus de Ministerul Muncii nu are nicio logică, în afară de aceea de a reduce numărul de pensii. Să presupunem că X are 66 de ani și primește pensie, dar lucrează și într-o primărie. Dacă X decide să păstreze pensia, atunci primăria respectivă tot va trebui să angajeze pe cineva în locul său. Deci statul român va plăti în continuare o pensie și un salariu. Statul va face economie doar dacă X renunță la dreptul său la pensie pentru a rămâne angajat după 65 de ani. De aceea proiectul Ministerului Muncii îi constrânge pe angajații de la stat să renunțe la dreptul lor la pensie, dacă aceștia vor să lucreze chiar dacă au o pensie. Sunt ambele drepturi pe care muncitorii și le-au câștigat în timp. Guvernul nu poate să-i pună pe oameni în situația de a alege între drepturi. Pensia depinde de mediul în care lucrează sau a lucrat un individ? Nu este ea un drept general al tuturor muncitorilor din țară?

În Legea 263/2010, art 52, alin 1), este menționat dreptul la pensie la 65 de ani: „Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de prezenta lege.”

Pentru ca proiectul Ministerului Muncii să respecte Constituția României trebuie să crească vârsta de pensionare la 70 de ani pentru toată lumea, deoarece legea 263 nu spune că vârsta de pensionare e o loterie. Prin urmare, care va fi vârsta standard de pensionare în România – 65 de ani sau 70 de ani?

Problema cumulului pensie-salariu apare mai ales la categoriile de bugetari pensionați cu mult înainte de 65 de ani, cum ar fi militarii, polițiștii, magistrații și alte categorii „speciale”. Raluca Turcan nu ne spune câte persoane, cu vârsta peste 65 de ani și cu pensie, continuă să lucreze în instituții ale statului.

Dar în timp ce ne vorbește despre eliminarea cumulului pensie-salariu, Raluca Turcan ne anunță că va exista o categorie de „speciali” care vor putea să aibă mai multe venituri de la instituțiile statului, printre care parlamentarii, primarii, judecătorii CCR, membrii Academiei Române. Cu alte cuvinte, legea nu e deloc egală pentru toți și mereu vor fi unii deasupra legii.

La fel cum Stelian Ion, ministrul Justiției, continuă să protejeze pensiile speciale ale magistraților și vârsta de pensionare a acestora. „Nu e oportună creșterea vârstei de pensionare a magistraților”, a spus Stelian Ion în urmă cu două luni, în legătură cu magistrații care la 45 de ani primesc pensie de 20.000 de lei pe lună. Prin urmare, de ce ar fi „oportună” creșterea vârstei de pensionare pentru profesori sau alte categorii de muncitori?

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *