Skip to content
" "
Politică

Cum vrea Orban să DINAMITEZE o alianță electorală Cioloș-USR! EXCLUSIV SURSE

Cu toate că, în România, europarlamentarele nu suscită, nici pe departe, interesul generat de parlamentare sau prezidențiale, alegerile pentru Parlamentul European (care vor fi organizate în mai 2019) reprezintă o importantă miză de imagine pentru toate partidele dâmbovițene. Cu atât mai mult pentru PNL, formațiune care, conform celor mai recente sondaje de opinie remise publicității, gravitează în jurul unui nesperat procent de 30% intenție de vot, beneficiind de un trend crescător pe fundalul numeroaselor gafe, erori și scandaluri ale guvernării PSD-ALDE.

Potrivit surselor PSnews.ro, liderul PNL – l-am numit pe Ludovic Orban – este conștient că, dacă partidul nu va confirma creșterea invocată în măsurătorile sociologice, obținând la urne un procent satisfăcător, va are șanse infime să subziste la conducerea principalei formațiuni de opoziție. Aceasta în condițiile în care, oricum, Orban este contestat puternic din interior, atât de gruparea ”buldogului” Vasile Blaga, cât și de facțiuni ale vechilor liberali (coordonate de Cristian Bușoi, Iulian Dumitrescu și Marian Petrache).

" "
" "

Amenințarea vaselor comunicante

Potrivit acelorași surse, pentru a maximiza scorul PNL de la viitoarele europarlamentare, Orban este nevoit să intensifice negocierile de culise cu reprezentanții USR, pentru a descuraja o alianță electorală a Uniunii cu Mișcarea România Împreună, condusă de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș. În prezent, liberalii suspectează că Cioloș încearcă să bata palma cu USR în vederea alcătuirii unei liste comune pentru euroalegeri, ceea ce, dacă s-ar concretiza, ar produce probleme majore PNL. Măsurătorile sociologice comandate de liberali certifică faptul că USR și Mișcarea România Împreună revendică același bazin electoral ca PNL, ceea ce înseamnă că, dacă nu diminuează rapid vasele comunicante, formațiunea Brătienilor riscă să înoate în gol împotriva unui curent mult prea puternic.

Calculele lui Orban

În acest sens, pentru conducerea PNL este esențial să încurajeze și să mențină o falie ”de siguranță” între USR și Dacian Cioloș, în condițiile în care Ludovic Orban nu este dispus să negocieze cu acesta din urmă, întrucât îl percepe ca pe un rival – de altfel, așa a fost considerat Cioloș și la finele lui 2016, când liderii PNL au făcut de-a dreptul imposibilă înregimentarea acestuia în garnitura de conducere a formațiunii. Potrivit surselor citate, calculele strategice ale lui Orban mizează pe candidaturi  separate ale USR și Mișcarea România Împreună la PE, sperând ca cele două grupări să obțină scoruri de maxim 5-6%, ceea ce ar oferi PNL oportunitatea de a le încapsula, în perspectiva alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare. Totuși, în ceea ce privește cursa pentru Cotroceni, Orban mizează pe faptul că, indiferent dacă USR și Mișcarea România Împreună își vor alinia prezidențiabili proprii la linia de start, coagularea forțelor de dreapta se va petrece în mod natural în turul al doilea al alegerilor pentru Cotroceni, când toate formațiunile anti-PSD îl vor susține pe Klaus Iohannis.      

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *