Skip to content
Politică

Cum vrea PSD să câștige localele și parlamentarele: a ascuns ”trompetele” care au enervat electoratul pasiv

news.ro

PSD pare să fi înțeles, în sfârșit, că singura șansă de a obține scoruri bune la alegerile locale și parlamentare de anul acesta este să fie cât mai discret. Dragnea a priceput primul acest lucru în campania electorală din 2016, când atacurile din partea PSD au fost mai firave ca niciodată, concentrându-se în schimb pe promisiunile din celebrul deja ”program de guvernare”. Și a luat 45% din voturi, în condițiile unui absenteism masiv.

Victor Ponta a pierdut prezidențialele din 2014, după ce a enervat pe toată lumea cu haosul pe care PSD l-a provocat la secțiile de votare din diaspora. Electoratul de obicei pasiv s-a mobilizat, prezența la vot a fost mare, iar Ponta, favorit cert, a rămas cu buza umflată.

De asemenea, atacul susținut la legile justiției din ultimii 3 ani și agresivitatea vocilor principale ale partidului au dus PSD la puțin peste 20% în sondaje, contabilizând două eșecuri electorale majore în doar 6 luni, la europarlamentarele și la prezidențialele din 2019. La fel ca în 2014, prezența mai mare la urnă prin mobilizarea votanților pasivi a dus la eșecul social-democraților.

Acum, înainte de cele mai importante alegeri din acest ciclu electoral, localele și parlamentarele, Marcel Ciolacu merge pe strategia ”capul la cutie” adoptată de Dragnea în 2016. Primul pas: trecerea în plan secund a comunicatorilor agresivi, sau ”trompete”, care vorbesc pe gustul votanților tradiționali ai PSD, dar care-i enervează pe cei care nu merg de obicei la vot.

Liviu Alexa, ultimul pe lista lui Ciolacu

Unul dintre cei mai agresivi lideri de opinie ai partidului, Liviu Alexa, a fost schimbat de la conducerea PSD Cluj chiar astăzi, în cadrul CEx. „La PSD Cluj existau tensiuni”, a motivat Marcel Ciolacu decizia.

Alexa este unul dintre jurnaliștii care îl consiliau pe fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea. De altfel, firma lui Liviu Alexa apare pe statele de plată ale partidului. PSD a plătit începând cu anul 2016, din subvenția de la stat, aproximativ 430 000 de lei către firma Pagina Ciudatului SRL, deținută de Liviu Alexa.

Alexa s-a remarcat prin ieșirile publice în care a jignit mai mulți jurnaliști din Cluj. În luna octombrie acesta a postat un mesaj video pe pagina sa de Facebook în care îi numea pe jurnaliștii din Cluj „boschetari de presă”.

„De dimineață, marea asociație a papagalilor de presă din Cluj, compusă din boschetari, degeaba vă supărați, sunt niște boschetari de presă, au trimis doamnei Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă, despre nesimțitul de Alexa care vorbește ca un măgar și îi jignește pe jurnaliști. Bă, nene, care jurnaliști? Eu sunt jurnalist”, spunea Liviu Alexa despre jurnaliștii care i-au transmis o scrisoare Vioricăi Dăncilă în care îi semnalau comportamentului liderului PSD.

Liviu Alexa critica, în calitate de ziarist, corupția, dar în același timp îi găsea scuze lui Dragnea, acuzat de corupție, într-un articolul intitulat „Solicit condamnarea la moarte a lui Liviu Dragnea pentru vina de a fi om“. La acuzaţiile privind faptul că din Tel Drum au fost sifonate sume mari de bani spre fiul său, Valentin Dragnea, care la 30 de ani a ajuns pe locul 15 în topul celor mai mari proprietari de terenuri din România, Alexa scria: „nu are voie să fie tată. Să îşi iubească pruncul, să îl ajute, să îl sprijine.“

Alexa a periat-o şi pe fosta şefă de partid, Viorica Dăncilă, adică cea care l-a pus în fruntea PSD Cluj. În articolul „Iisus Hristos, azi: De ce vezi Dăncila din ochiul fratelui tău, iar Iohannisul din ochiul tău nu îl iei în seamă?“, Alexa afirmă că „e mişto să iţi baţi joc de Dancila ca e sfertodocta, dar orice om nu e aceeasi oca şi pentru Klaun care, de la înălţimea scaunului de şăf al ţării, zice ca asteapta de la CCR o „motivatie”, nu o motivare“.

Codrin și ”Mitralieră”, primii trecuți pe linie moartă

Foarte vocalii Codrin Ștefănescu și Cătălin Rădulescu ”Mitralieră” au fost și ei trecuți în plan secund de actualul lider social-democrat. Codrin Ștefănescu, dat afară din funcția de secretar general al partidului după eșecul de la europarlamentare, apoi reinstalat secretar general adjunct, a fost din nou dat afară de Ciolacu.

„Oricum a obţinut-o (funcția de secretar general adjunct al PSD – n.r.) pe un artificiu care nu era statutar. Nu este membru al Biroului permanent şi nu e secretar general adjunct”, a afirmat Marcel Ciolacu.

De asemenea, una dintre primele ”victime” ale noului președinte interimar a fost deputatul Mitralieră, Cătălin Rădulescu. Lui i s-a interzis de la partid să mai facă declarații publice după ce a dat vina pe bugetari pentru eșecul PSD de la europarlamentare, cerându-le acestora să dea înapoi salariile majorate.

„Nu poate fi un singur om vinovat pentru ce s-a întâmplat în PSD. Medicii care au primit salarii de patru ori mai mari să le dea înapoi şi să plece din ţară. Pensionarii, la fel. Şi fermierii să dea subvenţia înapoi la USR. Dacă le place ce măsuri propune PNL şi USR să rămână cu ele“, a fost declarația deputatului care a reușit să-i enerveze și pe liderii PSD.

Un alt personaj slobod la gură este Dumitru Buzatu, șeful PSD Vaslui, și el trimis de Ciolacu pe rândurile din spate după mai multe declarații controversate sau ieșiri necontrolate. La ceremoniile de 1 decembrie, de pildă, Buzatu a folosit apelativul „tembel” la adresa unei persoane din public care l-a huiduit, iar în septembrie, în ședința CEx, a spus că ”toți jurnaliștii sunt șpăgari”, declarație de care președintele PSD de atunci, Viorica Dăncilă, s-a delimitat imediat. 

1 comentariu la “Cum vrea PSD să câștige localele și parlamentarele: a ascuns ”trompetele” care au enervat electoratul pasiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *