Cum vrea să conducă România tandemul Bolojan-Nicușor Dan. Democrația, călcată în picioare

Ilie Bolojan și Nicușor Dan

Nicușor Dan manipulează electoratul înainte de alegerile prezidențiale și duce lupte de culise pentru a-și elimina adversarii. Nicușor Dan, alături de o alianță de partide învinse, nu mai are șanse să crească pe scena politică. Marele obiectiv al primarului capitalei este să o elimine pe Elena Lasconi și să pună mâna pe USR, cu ajutorul unor politicieni celebri în trădări.

Candidatura primarului capitalei este, în primul rând, o candidatură anti-USR, deoarece a intrat în cursă împotriva Elenei Lasconi, care în noiembrie 2024 a reușit să ajung[ în turul doi. Observând potențialul pe care îl are electoratul USR, Dan a profitat de anularea alegerilor de anul trecut și a intrat în cursa pentru Cotroceni în 2025.

Manipularea cu sondaje

Campania lui Nicușor Dan nu a avut un mare impact asupra electoratului, în afară de întrebările referitoare la finanțarea acesteia. Acesta a încercat să pozeze în salvatorul „pro-european”, însă a descoperit că nu are foarte mare succes la electoratul din România. Campania primarului s-a axat pe orașele mari și cu zone universitare, însă în unele zone a fost chiar huiduit și criticat de cetățeni.

Nicușor Dan a început să prezinte în spațiul public mai multe sondaje care au intenția de a manipula electoratul. Primul sondaj publicat de acesta a fost în februarie, unde anunța că el și Georgescu vor fi în turul doi. Nicușor Dan avea atunci 25%.

Ieri, Nicușor Dan a ieșit cu un alt sondaj în care George Simion și Victor Ponta ar intra în turul doi, iar primarul capitalei a scăzut la 20%. Nicușor Dan încearcă să sperie electoratul cu un scenariu cu doi suveraniști în turul doi, astfel încât să mai adune câteva voturi de la Lasconi și Crin Antonescu.

„Varianta cea mai periculoasă și pentru România, și pentru Republica Moldova este finala Simion-Ponta. Vedem la amândoi un narativ al Rusiei și nu vedem fermă afirmare a direcției pro-occidentale”, a declarat primarul, în urmă cu doi zile, înainte de publicarea sondajului.

Cine intră în partidul lui Nicușor Dan

Primarul capitalei și-a pus eticheta de „independent”, deși cariera sa politică a depins mereu de partidele politice. Fără ajutorul USR și PNL, primarul nu ar fi câștigat niciun mandat la București. În 2025, acesta este ajutat de mai multe partide în cursa pentru prezidențiale: Forța Dreptei, PMP, REPER, SENS și alte mici partide care nu au intrat în Parlament.

Marele obiectiv al primarului este acela de a prelua USR și încearcă să se folosească de Dominic Fritz. Cristian Preda (fost membru PLUS, fostul partid al lui Cioloș) a avut o întâlnire cu Dominic Fritz și a anunțat că USR va avea un nou președinte după alegerile prezidențiale.

„Indiferent dacă E. Lasconi repetă pe 4 mai performanța din 24 noiembrie sau nu, USR l-ar putea avea în fruntea ei pe Dominic Fritz. L-am întâlnit la târgul Bookfest de la Timișoara. Și el, și Ilie Bolojan, și senatorul userist Sorin Șipoș au venit la lansări și la standurile pline cu cărți”, a scris Preda pe Facebook.

La Congresul USR din 2024, Dominic Fritz a fost în tabăra anti-Lasconi, fiind ajutat de Vlad Voiculescu. În urmă cu câteva săptămâni, Clotilde Armand (din echipa Fritz-Voiculescu) își arăta susținerea pentru Dan și o ataca pe Lasconi. Allen Coliban, membru al echipei Fritz-Voiculescu, a cerut public retragerea lui Lasconi și susținerea lui Nicușor Dan. Astfel, Lasconi are toate motivele să aibă teamă de trădările din partid, iar primarul capitalei mizează tocmai pe această strategie.

Rolul lui Ilie Bolojan

Întâlnirea de la Timișoara arată că se pune la cale un nou partid pentru Nicușor Dan. Dacian Cioloș, fondatorul REPER, a devenit consilierul lui Ilie Bolojan. Partidul REPER le-a cerut public USR-iștilor să o trădeze pe Lasconi și să îl susțină pe Dan.

Primarul capitalei a recunoscut că s-a întâlnit cu Ilie Bolojan pentru a discuta despre alegerile prezidențiale. Această întâlnire arată că Nicușor Dan nu respectă principiile democrației, iar Bolojan se implică direct în organizarea alegerilor deși nu este printre atribuțiile președintelui.

„Am discutat de garanții că procesul electoral nu va fi viciat.Bineînțeles că am discutat multe ‘tehnicalități’ și mi-a dat o garanție că procesul o să fie unul corect. Nu l-am întrebat (dacă s-a mai întâlnit și cu alți prezidențiabili, n.r.) Nu era treaba mea să aflu cu cine se întâlnește. Treaba mea, ca prezidențiabil, era să înțeleg dacă există vreun risc pentru alegerile din mai”, a spus primarul, la Antena3.

La câteva zile după această întâlnire Bolojan-Dan, președintele interimar a organizat o întâlnire cu instituțiile care se ocupă de procesul electoral. Această situație este o dovadă clară a încălcării Constituției din partea lui Ilie Bolojan, care poate fi acuzat că îl favorizează pe Nicușor Dan. Bolojan nu s-a întâlnit cu alți candidați și, în general, nu are de ce să-i întâlnească pentru că nu face parte din atribuțiile președintelui.

Primarul capitalei încearcă să rupă din alte partide pentru a-și construi un nou partid pe modelul lui Traian Băsescu. Rupe din USR cu ajutorul lui Dominic Fritz, rupe din PNL cu ajutorul lui Ilie Bolojan și reunește partidele progresiste din afara Parlamentului.

Rezultatul alegerilor prezidențiale riscă să nu fie decis la vot, ci în spatele cortinei unde Nicușor Dan, Ilie Bolojan și USR-iștii anti-Lasconi trag sforile pentru a manipula electoratul și pentru a deține toată puterea.

CITIȚI ȘI: Atac asupra democrației, metoda Băsescu. Azi cazul Bolojan/Nicușor Dan

CITIȚI ȘI: Democrația, încotro? Cum s-a implicat Bolojan în alegeri

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: