Skip to content
Opinii & Analize

Cum vrea USR-PLUS să-i lase PSD-ului primăriile de sector și Primăria București

Inquam Photos / Manases Sándor

Vlad Voiculescu, liderul PLUS București, și Claudiu Năsui, liderul USR București, au făcut marți, 16 iunie, un anunț care elimină șansele unei alianțe PNL-USR-PLUS la primăriile de sector din București. Cei doi i-au acuzat pe membrii PNL că „și-au negociat posturi în administrația din București” și le-au cerut să rupă „orice legătură cu primăriile controlate de PSD”.

Este un atac meschin la adresa PNL-ului. Nu poți să-i ceri partidului care domină sondajele să se schimbe, în condițiile în care ești în politică de un an și ai un partid – în cazul lui Vlad Voiculescu – care în sondaje se chinuie să treacă de 5%. Nici USR-ul lui Claudiu Năsui nu se bucură de un mare succes.

Dar ce înseamnă că nu va exista o alianță PNL-USR-PLUS la primăriile de sector din București? PSD are șanse să câștige cele 6 sectoare.

USR-PLUS se bat la victorie doar în Sectorul 1, acolo unde e Clotilde Armand. Dar Armand se bazează pe un rezultat din 2016, când PNL se prăbușise. În 2020, Armand poate să realizeze că nu mai are aceleași șanse, din moment ce PNL a început să crească. Totuși, va fi o luptă strânsă în 3 între PSD, USRPLUS, PNL. Nici în Sectorul 1 Clotilde Armand nu domină copios sondajele, fiind posibil orice rezultat.

În sectorul 2, Dan Cristian Popescu este candidatul cu cele mai mari șanse, mai ales dacă va candida din partea PNL. Potrivit sondajelor PNL, acesta ar obține victoria în Sectorul 2 chiar și fără alte alianțe.

Robert Negoiță domină Sectorul 3, iar singura șansă pentru cineva să-l învingă e să strângă toate voturile de la partidele de „dreapta”. Dar nici cu o alianță PNL-USR-PLUS-PMP nu ar fi sigură o victorie împotriva lui Robert Negoiță. La Primăria Sectorului 3 este o candidatură de sacrificiu, pentru cei care n-au oricum șanse să fie vreodată aleși direct de cetățeni.

În Sectoarele 4 și 5, PSD are primari care pleacă cu prima șansă la alegerile locale din 2020. Daniel Băluță și-a crescut popularitatea și notorietate după ce a reușit să investească în numeroase proiecte importante pentru sectorul său. Fără o alianță în aceste sectoare, vor fi foarte greu de învins acești primari, însă în ambele sectoare, PNL are candidați puternici și filiale care ar putea să aducă victoria.

Mai rămâne Sectorul 6, unde Ciprian Ciucu, candidatul PNL, este considerat marele favorit, dar Gabriel Mutu (PSD) stă foarte bine în sondaje. Totodată, Ștefan Florescu de la PMP poate încurca socotelile lui Ciucu. Pentru ca PNL să fie sigur de victorie, va avea nevoie de o alianță cu PMP.

În afară de Sectorul 1, USR-PLUS nu contează în calculele pentru victorie la vreo primărie de sector. PSD are șanse mari să obțină victoria în cel puțin 3 sectoare din București, iar în celelalte va fi o luptă dură pentru victorie, cu PSD protagonist. PSD rămâne favorit la toate primăriile de sector din București și va conta foarte multe ce alianțe va reuși să facă până atunci și cum va convinge electoratul din sectoare. Iar un rezultat bun pentru PSD în sectoare va duce implicit și la un rezultat bun pentru Gabriela Firea la Primăria București.

Discursul lui Vlad Voiculescu și Claudiu Năsui îi poate oferi Gabrielei Firea un nou mandat la Primăria București. Și abia acum înțelegem de ce a ales Voiculescu să spună ceea ce a spus – dacă nu are el nicio șansă la Primăria București, atunci să nu aibă nici Nicușor Dan.

Despre candidații la primăriile de sector din București, PS News a scris despre fiecare sector în parte și puteți citi analizele noastre aici (click).

6 comentarii la “Cum vrea USR-PLUS să-i lase PSD-ului primăriile de sector și Primăria București

  1. Despre ce vorbim? Că USR e prea fricos, iar PNL are înțelegere cu PSD? PNL va lua trei sectoare, PSD trei sectoare și o luptă reală va fi doar între Nicușor Dan și Gabriela Firea.

  2. Parcă le e frică să se bage în bătălia politică… Și uite-așa vor rămâne primari Tudorache, Negoiță, Băluță, Firea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *