Skip to content
Cultura

“Cumințenia Pământului” nu va fi expusă nici anul acesta de Ziua Națională Constantin Brâncuși

http://www.brancusiealmeu.ro/ http://www.brancusiealmeu.ro/
" "

Statuia Cuminţenia Pământului, realizată de Constantin Brâncuşi, nu va fi expusă nici anul acesta de Ziua Naţională care poartă numele artistului, scrie europafm.ro

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat în exclusivitate pentru Europa FM că proprietarii operei nu au fost interesaţi de o înţelegere în acest sens.

" "
" "

Muzeul Național de Artă al României a contactat avocatul proprietarilor operei de artă, pentru a o expune publicului. Cu regret anunțăm că acest lucru nu este posibil. Ne-am lovit de un refuz clar. Ni s-a transmis că nu sunt interesați de o expunere temporară sau alte tipuri de discuție pe această temă.

Anul trecut, Cuminţenia Pământului nu a putut fi expusă pentru că Guvernul nu a plătit o asigurare de 2.000 de euro.

Potrivit ministrului Culturii, proprietarii Cuminţeniei Pământului nu doresc nici reluarea negocierilor pentru o eventuală cumpărare a sculpturii de către statul român.

Reamintim, în 2016, Guvernul de atunci, condus de Dacian Cioloş, a lansat Campania Brâncuşi e al meu, o colectă publică pentru cumpărarea statuii Cuminţenia Pământului. Guvernul ar fi alocat 5 milioane de euro, iar restul de 6 milioane de euro s-au fi adunat prin contribuţia populaţiei.

În cele din urmă, tranzacţia nu a mai avut loc. Ministrul Bogdan Gheorghiu spune că restituirea banilor către populaţie s-a încheiat:

Pe 19 februarie se împlinesc 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *