Skip to content
Politică

Cumplita lovitură care i se pregătește lui Mugur Isărescu. Ce jocuri se fac în culisele puterii

Isărescu este guvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) din 1990 până în prezent, cu o pauză de aproximativ un an (1999-2000), când a fost o perioadă prim-ministru, însă un Proiect de lege care prevede limitarea numărului de mandate ale guvernatorului BNR la doar două a trecut de Comisia Juridică și a ajuns la votul final în Parlament, informează realitatea.net

Aflat la al cincilea mandat de șef BNR, Mugur Isărescu s-ar putea afla în poziția de a fi obligat să se retragă la sfârșitul actualului mandat de cinci ani, dacă legea va fi aprobată de Parlament.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil proiectul de lege pentru întărirea independenței BNR și pentru limitarea numărului de mandate ale guvernatorului BNR, dar Comisia de buget-finanțe a dat aviz negativ.

Într-un comunicat de presă al vicepreședintelui PNL, Andreea Paul, se arată că proiectul de lege se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.

Proiectul de lege propune completarea art. 33 din Legea nr. 312/ 2004 privind Statutul Băncii Naționale a României (BNR) pentru a asigura independența, eficiența și profesionalismul Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, în conformitate cucerințele Comisiei Europene.

În expunerea de motive a proiectului de lege, se spune că o instituție care se ocupă de politica monetară a țării trebuie să aibă la conducere un corp de experți în domeniu, cu o formare profesională de durată în domeniul stiințelor economice și cu o experiență deosebită în domeniul financiar, monetar, al instituțiilor de credit sau instituțiilor financiare nebancare.

Același principiu al experienței profesionale corespunzătoare și a lipsei de apartenență politică stă la baza consiliului aflat la conducerea Autorității de Supravegherea Financiară.

În scopul aderării la zonă monetară europeană, pe lângă îndeplinirea criteriilor de convergență nominală, România trebuie să respecte și criteriul juridic, care prevede asigurarea independenței băncii centrale și un înalt grad de profesionalism al Consiliului de administrație.

În prezent, România nu respectă acest criteriu. Legea de funcționare a BNR nu este corelată cu Tratatul Uniunii Europene și cu regulile Băncii Centrale Europene, după cum recomandă rapoartele de convergență din anii 2012 și 2014 dedicate României.

1 comentariu la “Cumplita lovitură care i se pregătește lui Mugur Isărescu. Ce jocuri se fac în culisele puterii

  1. In toate institutiile mandatele trebuie limitate la cel mult doua; si durata lor trebuie limitata; de ex. la CCR, 9 ani cu ei acolo este mult prea mult. Patru ani este suficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *