Skip to content
Politică

Cupșa îi pune la zid pe PSD-iști. Detalii dure despre scandalul pe Codul de Procedură Penală EXCLUSIV

ebihoreanul.ro

Deputatul PNL Ioan Cupșa – vicepreședinte al Comisiei Florin Iordache – a acordat marți dimineață o declarație pentru PSnews.ro, în care a criticat în termeni duri graba majorității PSD-ALDE-UDMR de a trece luni seară prin Parlament modificările la Codul de Procedură Penală, chiar dacă nu era gata raportul final.

În acest context, parlamentarul de Bihor a calificat drept „irațională” încăpățânarea celor de la Putere de a-și trece proiectul legislativ pe repede-nainte.

Încăpățânarea lor mi s-a părut irațională. Sunt în acea comisie de 7-8-9 luni de zile. Discutam nu o dată despre felul în care câteodată ei se hotărăsc să se grăbească. Ieri, de exemplu, în comisie, deși a durat patru ore ședința, în fapt le vorbeam pereților: n-a existat vreo dezbatere reală. Până la urmă, toate criticile, toate amendamentele noastre (și ale celor de la PNL, și ale celor de la USR) se loveau pur și simplu de un zid. Ei n-aveau decât un singur țel: să termine cât mai repede și această procedură de parcurgere în comisia specială a raportului aferent textului adoptat în Senat, pentru a-l aduce cât mai repede pe ordinea de zi.

Am discutat (sau mai bine zis: am făcut un schimb de afirmați) timp de vreo 4 ore și vreo 10 minute, și după începerea plenului încă nu ajunseserăm să votăm raportul – care era esențial pentru a continua dezbaterea în plen. După acele 4 ore și 10 minute, am pus capăt ședinței. Au votat PSD, ALDE și UDMR raportul și a fost nevoie de încă vreo oră și ceva pentru a fi redactat acel raport. Vă dați seama: sunt sute de pagini – 327 de amende și vreo 135 respinse, câteva zeci de amendamente fiind modificate în cursul zilei de ieri, prin propunere făcută de PSD-ALDE-UDMR”, a detaliat Cupșa.

Totodată, Ioan Cupșa a opinat că graba PSD-iștilor își are originea într-o „comandă” dată de către Liviu Dragnea.

„Este o comandă de la centrul lor de putere (de la Dragnea) – nu poate fi altfel. Pentru că și în Partidul Social Democrat sunt oameni așezați, oameni cu minte, oameni care au și o experiență personală relevantă (unii avocați, foști magistrați etc.), care – vă spun sincer – n-au deschis vreodată gura timp de câteva luni. Și am simțit că e o presiune extraordinară asupra lui Florin Iordache și a celorlalți din PSD, ALDE și UDMR ca acest Cod de Procedură Penală să fie modificat ieri”, a subliniat PNL-istul.

Ioan Cupșa nu a exclus nici ipoteza ca graba celor din coaliție să își aibă originea în emoțiile președintelui PSD, Liviu Dragnea, care joi, 21 iunie, își așteaptă sentința la ICCJ.

„E posibil să existe o astfel de legătură. Pe 21 iunie e un moment foarte important pentru noi toți. Oricum: am simțit deseori astfel de presiuni asupra lor. Vă dau un exemplu: pe 21 decembrie, nu știu cum și cine a exercitat presiuni pentru legile justiției. Era chiar înainte de Crăciun și într-o discuție de la om la om, i-am rugat să nu dăm raport, pentru că urma o lună de concedii, de muncă în teritoriu și o lună în care Curtea Constituțională nu judeca. I-am rugat absolut rațional să amânăm pentru primele zile ale lunii februarie, spunându-le că oricum n-aveau nicio șansă să se vadă cu sacii-n căruță, adică cu legile justiției adoptate, pentru că noi urma să le atacăm la Curte, iar Curtea urma să aibă sesiune abia în februarie (cel mai deveme în ultimele zile din luna ianuarie). Deci nu exista nicio rațiune pentru a ne grăbi. Și totuși s-au grăbit. Au niște deadline-uri care le sunt impuse. N-aș vrea să fiu în pielea celor care reprezintă PSD și ALDE în această comisie specială”, a comentat liberalul.

În încheiere, Ioan Cupșa a ținut să își exprime dezaprobarea față de gestul făcut de către alt deputat, Cristian Ghinea, când USR-istul le-a arătat degetul mijlociu celor din coaliție.

„Nu l-am văzut; mi l-au povestit colegii. Oricum: este degradant. Chiar dacă și eu, și mulți alții eram cu nervii întinși, ținând cont de locul în care ne aflam și ce reprezentăm (noi, parlamentarii, suntem una dintre cele mai înalte demnități publice), ar trebui să ne controlăm.

Ca o concluzie: Parlamentul are nevoie de o revigorare, de o recâștigare a încrederii în ochii concetățenilor, pentru că totuși este cea mai importantă putere în stat. Și această putere în stat este cu adevărat importantă mai ales prin prisma unor zile de luni, cum a fost cea de ieri, care ne afectează interesele tuturor. Trebuie să fim mai conștienți de importanța acestui Parlament”, a conchis deputatul jurist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *