Skip to content
Politică

Cupșa toarnă gaz pe foc. Cum poate deveni Dăncilă suspect după sesizarea lui Orban EXCLUSIV

infooradea.ro

Avocatul și deputatul PNL Ioan Cupșa (vicepreședinte al Comisiei Florin Iordache) a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos în evidență elementul din plângerea penală a lui Ludovic Orban care o poate transforma pe Viorica Dăncilă în suspect.

Amintim că președintele PNL a depus o plângere penală pe numele premierului la Parchetul General (iar PICCJ a trimis-o către DIICOT), în care o acuză pe Dăncilă de patru infracţiuni: uzurparea funcţiei, prezentarea cu rea-credinţă de informaţii preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat.

În acest context, PSnews.ro a stat de vorbă vineri cu Ioan Cupșa (membru al Comisiei juridice din Camera Deputaților), întrebându-l ce șanse de reușită consideră că are demersul propriului șef de partid.

La rândul lui, parlamentarul de Bihor a început prin a susține că acțiunea lui Orban „ține de curaj”. Imediat după aceea, deputatul jurist a atacat esența problemei, opinând că șansele cele mai mari sunt ca procurorii să o urmărească penal pe Viorica Dăncilă pentru acuzația de divulgare a unor informații secrete.

„În primul rând, faptul că domnul Ludovic Orban a făcut această sesizare ține de curaj. Vom vedea dacă se va transforma sau nu într-un dosar penal. Nu cunosc toate amănuntele, n-am văzut această sesizare a domnului Ludovic Orban. În mod cert, însă, doamna premier a greșit grav – cel puțin în ceea ce privește divulgarea unor informații cu caracter secret. Memorandumul în sine este clasificat drept un act diplomatic, al cărui conținut este secret până la data la care președintele și Guvernul hotărăsc împreună desecretizarea lui. Așadar, cel puțin această infracțiune cu siguranță a fost săvârșită de către premierul Dăncilă.

Informația esențială din respectivul memorandum este tocmai locul mutării ambasadei. Iar această informație a fost dezvăluită public într-un moment în care acest lucru nu se putea face, conform legii. În rest, nu știm – vom vedea”, a declarat Cupșa pentru PSnews.ro.

Confruntat cu articolul 109, alineatul 2 din Constituție (care spune că „numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor”), Ioan Cupșa a subliniat că este vorba despre începerea urmăririi penale, care nu are legătură cu sesizarea în sine pe care a depus-o Ludovic Orban.

„Este vorba despre începerea urmăririi penale. E o etapă procedurală distinctă. Domnul Orban, ca cetățean, putea să sesizeze (și a și sesizat) din punct de vedere penal Parchetul. Începerea urmăririi penale, într-adevăr, este un act procedural care urmează să se întâmple cândva în viitor. Doar președintele României sau unul dintre șefii camerelor parlamentare poate să dispună începerea urmăririi penale. Subliniez acest lucru: este vorba despre începerea urmăririi penale. Dar demersul domnului Ludovic Orban este un demers care este legal, este legitim… Vom vedea însă ce se întâmplă în viitor, după ce procurorul de caz se va pronunța în legătură cu această sesizare și după ce președintele României va dispune în legătură cu începerea urmăririi penale”, a argumentat deputatul jurist.

Chestionat asupra faptului că sesizarea a fost depusă în nume propriu de către Ludovic Orban, FĂRĂ o consultare cu Partidul Național Liberal, Ioan Cupșa a replicat: „Încă o dată subliniez: este un demers al cetățeanului Ludovic Orban și respect această alegere pe care a făcut-o Ludovic Orban”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *