În premieră, Banca Națională a României a anunțat un curs de 5,03 lei pentru un euro. Pragul de 5 lei pentru un euro a fost depășit marți, când Banca Centrală a publicat datele privind cursul de schimb.
- Cursul anterior a fost de 4,97, astfel că diferența este de 6 bani, ceea ce înseamnă o depreciere de 1,2%.
- Un curs depreciat va scumpi importurile și, pe de altă parte, îi va ajuta pe exportatori să încaseze mai mulți lei pe valuta facturată.
Ratele celor care au împrumuturi la bănci în euro vor crește ușor. De exemplu, dacă până acum aveai o rată la credit de 300 de euro (1491 lei la cursul de 4.97 lei/euro), aceasta va crește cu 18 lei, dacă euro urcă la 5,03 lei.
Depășirea acestui prag de 5 lei este un lucru firesc, spun economiștii. „Piața valutară este o piață în care intră și iese valută, iar cursul se stabilește între cerere și ofertă”, consideră economistul șef al BRD, Florian Libocor, care, anul trecut, a afirmat că plătim deja pentru un euro mai mult de 5 lei.
„În momentul de față, vrând-nevrând, plătiți un euro cu peste 5 lei. În toată zona de utilități, unde facturile sunt în echivalent euro, veți vedea că firmele vă încasează moneda unică la peste 5 lei”, a spus Libocor, noiembrie 2024.
„Când ai un deficit bugetar de 9% și aduni la el deficitul comerțului extern obții un deficit de peste 15%, pe care trebuie să-l finanțăm. Faptul că nivelul cursului va merge la 5 lei sau 5 lei virgulă ceva, nu trebuie să fie perceput ca fiind o „explozie” a cursului”, a mai spus Libocor, anul trecut.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News