Skip to content
Internațional

Cursa pentru Casa Albă. De ce Donald Trump rămâne favorit în alegeri, în ciuda avansului pe care Joe Biden îl are în sondaje

NBC News

Confruntarea politică din Statele Unite dintre actualul președinte, Donald Trump și fostul vice-președinte Joe Biden este departe de a fi tranșată, în ciuda avansului pe care Joe Biden îl are în sondajele de opnie de peste Ocean. În prezent se pare că Biden se află la 5-6 procente peste actualul președinte. Americanii vor vota pe 3 noiembrie și vor tranșa soarta alegerilor.

Boala președintelui Trump

Pe 2 octombrie, președintele Donald Trump a fost testat pozitiv cu COVID-19. Momentan nu știm exact care va fi impactul acestui eveniment asupra alegerilor. Vârsta ar putea pune în dificultate procesul de recuperare al actualului președinte al SUA. Asta înseamnă că Trump nu va mai putea ține la fel de multe adunări publice, așa cum a făcut-o la precedentele alegeri, lucru care ar putea cântări mult în scrutinul din noiembrie. Pe de altă parte, dacă e să ne raportăm la o altă situație similară, putem trage concluzii diametral opuse. De pildă, infectarea cu coronavirus a premierului britanic Boris Johnson a dus la un val de simpatie pentru acesta, tradus în toate sondajele din Marea Britanie. Donald Trump a câștigat alegerile din  2016, în ciuda faptului că a pierdut votul popular, așadar este mult prea devreme pentru a trage concluzii în legătură cu deznodământul cursei din acest an.

Dezbaterea Trump – Biden

În urmă cu câteva zile, președintele Trump și contra-candidatul său, Joe Biden s-au confruntat în prima dezbatere televizată din acest an. Dezbaterea a fost una tensionată, marcată de frecvente întreruperi din partea candidatului Republican, spre exasperarea candidatului Democrat. Chris Wallace, moderatorul dezbaterii nu a părut că îi poate domoli zelul președintelui. Totuși, la finalul dezbaterii, majoritatea sondajelor îl dădeau câștigător pe Joe Biden.

În Statele Unite tradiția dezbaterilor este puternică. Există trei dezbateri înaintea alegerilor, iar ele sunt urmărite de zeci de milioane de americani. În urmă cu patru ani de zile dezbaterile dintre Trump și Hillary Clinton s-au terminat în majoritatea cazurilor cu o remiză. Totuși, din cauza infectării președintelui, nu este clar dacă și cum se vor desfășura viitoarele dezbateri.

Ratingul de aprobare al lui Trump și asul din mâneca președintelui

Ratingul de aprobare al președintelui Trump (câți cetățeni sunt de acord cu politicile lui Donald Trump) se menține de ceva timp în jurul cifrei de 44%. Aproximativ 54% dintre americani nu sunt de acord cu politicile lui Trump. În ciuda acestui procent, foarte puțini dintre alegătorii americani par că și-au schimbat cu adevărat impresia în legătură cu cel de-al 45-lea președinte al SUA.

Ratingul de aprobare al președintelui a suferit o cădere record în prima săptămână în care Donald Trump și-a asumat funcția de președinte al SUA. La trei ani distanță, Trump este mai puțin popular decât majoritatea foștilor președinți americani aflați în acest punct al mandatului, dar, per total, ratingul președintelui s-a menținut în jurul valorii de 40%. Prin urmare este dificil de spus dacă acest indicator va cântări semnificativ în cursa pentru Casa Albă.

Cert este că Trump pleacă acum cu un mic dezavantaj față de contra-candidatul său, Democratul Joe Biden. Se poate spune însă că pandemia de coronavirus ar putea fi chiar asul din mâneca actualului președinte. Asta din cauza efectului numit rally around the flag. În literatura anglo-saxonă expresia denumește încolonarea electoratului în spatele actualului lider, atunci când națiunea se confruntă cu un pericol semnificativ. Am mai văzut acest efect în Statele Unite după atentatele de la World Trade Center, atunci când George Bush Jr. a obținut două mandate în ciuda politicilor controversate ale acestuia – invazia din Irak de pildă. Este posibil așadar ca la alegerile din 2020 să vedem exact același efect care să funcționeze în favoarea președintelui Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *