Cursa pentru Cotroceni: 19 candidați înscriși, Diana Șoșoacă și Miron Cozma, eliminați din competiție

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

În cursa pentru alegerile prezidențiale din 2024 s-au înscris 19 candidați. Termenul-limită pentru validarea finală a candidaturilor este 10 octombrie, iar BEC are 48 de ore pentru a se pronunța asupra celor șase candidaturi depuse ieri.

Sâmbătă, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile prezidențiale, alți șase candidați, inclusiv fostul director interimar al SIE, Silviu Predoiu, s-au înscris la Biroul Electoral Central (BEC). În total, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate până acum. Candidatura Dianei Șoșoacă a fost respinsă de CCR, iar cea a lui Miron Cozma de BEC. Termenul-limită pentru validarea finală a candidaturilor este 10 octombrie. BEC are 48 de ore să se pronunțe asupra celor depuse recent, relatează News.ro. Biroul Electoral Central a anunțat că, sâmbătă, au fost înregistrate încă șase candidaturi pentru funcția de președinte al României. Potrivit unui comunicat, candidații care și-au depus dosarele la BEC sunt:

– Silviu Predoiu, propus de Partidul Liga Acțiunii Naționale;

– Oana Crețu, propusă de Partidul Social Democrat Unit (PSDU);

– Sebastian-Constantin Popescu, propus de Partidul Noua Românie (PNR);

– Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru, propusă de Alternativa pentru Demnitate Națională;

– Ciprian-Romeo Mega, candidat independent;

– Răzvan-Nicolae Constantinescu, propus de Partidul Patrioții Poporului Român (PPR).

În plus, o dată cu depunerea candidaturilor din partea formațiunilor politice, au fost înregistrate și semnele electorale care vor fi utilizate de candidați în alegerile pentru președinția României din acest an, notează adevarul.ro.

BEC a validat 7 candidaturi până acum

Biroul Electoral Central (BEC) a validat până acum 7 candidaturi pentru alegerile prezidențiale din 2024. În ședința de luni, a fost aprobată candidatura lui George Simion, iar joi au fost validate alte șase candidaturi: Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Călin Georgescu, Kelemen Hunor, Mircea Geoană și Diana Șoșoacă. BEC a respins candidatura lui Miron Cozma, iar Curtea Constituțională a admis o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă, eliminând-o astfel din competiție. Vineri, au fost depuse candidaturile lui Cristian Diaconescu, Cristian Terheș și Ana Birchall, iar sâmbătă au fost înregistrate cele ale lui Marcel Ciolacu și Ludovic Orban, precum și cele șase menționate de BEC.

BEC are 48 de ore pentru a se pronunța asupra candidaturilor depuse recent, iar deciziile pot fi contestate la Curtea Constituțională.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2024, termenul-limită pentru validarea definitivă a candidaturilor pentru alegerile prezidențiale este 10 octombrie 2024.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: