Cursa pentru șefia Comisiei Europene. Cum se alege președintele și cine este favoritul

Comisia Europeană
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Socialiştii europeni şi-au lansat sâmbătă, la Roma, campania pentru alegerile europene din 9 iunie, cu scopul de a învinge extrema dreaptă. Europarlamentari, deputaţi, şefi de partide, comisari europeni şi şefi de guverne au numit aceste alegeri „cele mai importante” din ultimele decenii, la peste doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina şi în faţa perspectivei unui val „iliberal” la urnele de vot.

Totodată, aceștia l-au desemnat pe luxemburghezul Nicolas Schmit, Comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, drept candidat din partea PES pentru șefia Comisie Europene. Cum Ursula von der Leyen caută un nou mandat la șefia Comisiei și are toate șansele să fie susținută de popularii europeni după congresul PPE de la București, se prefigurează o luptă în doi pentru președinția Executivului european.

Cum se alege președintele Comisiei Europene

Alegerea Președintelui Comisiei Europene, figura-cheie în executivul european, implică un proces detaliat și democratic. Această procedură este proiectată pentru a asigura o reprezentare echilibrată și o legitimitate democratică puternică, reflectând diversitatea statelor membre și voința exprimată de cetățenii europeni.

Procesul începe cu Consiliul European, care este format din șefii de stat sau de guvern ai statelor membre UE. Aceștia propun un candidat pentru funcția de Președinte al Comisiei Europene, ținând cont de rezultatele alegerilor europene și de consultările cu Parlamentul European. Candidatul trebuie să aibă sprijinul unei majorități calificate a membrilor Consiliului European.

După propunere, candidatul trebuie să obțină aprobarea Parlamentului European. Aleșii europeni reprezintă vocea directă a cetățenilor, iar validarea lor este esențială pentru consolidarea legitimității democratice a Președintelui Comisiei Europene. Aprobarea necesită o majoritate absolută a voturilor exprimate în Parlamentul European.

Cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul European îl nominalizează oficial pe candidat pentru funcția de Președinte al Comisiei Europene. Acest pas consolidează susținerea politică pentru candidat și marchează o etapă importantă în procesul de selecție.

Consiliul European, compus din reprezentanții guvernelor statelor membre, trebuie să aleagă Președintele Comisiei Europene cu o majoritate calificată. Acest pas finalizează formal procesul de selecție și confirmă sprijinul majorității statelor membre pentru noul lider al Comisiei Europene.

După alegere, Președintele ales își începe mandatul. Este necesară aprobarea formală a Consiliului European pentru a începe activitatea în funcție. Noul lider al Comisiei Europene preia responsabilitatea asupra executivului european și începe să lucreze în direcția implementării politicii și obiectivelor stabilite de UE.

O cursă fără un favorit net

În acest moment este greu de spus cine va prelua funcția de șef al Comisiei Europene. Ambii candidați sunt bine poziționați. Mandatul Ursulei von der Leyen a primit numeroase critici din partea socialiștilor, dar mai ales din partea populiștilor și a extremiștilor. Împreună cu socialiștii aceștia formează aproape jumătate din numărul europarlamentarilor. Ursula a fost criticată mai ales pentru măsurile din timpul pandemiei, atunci când fiecare țară a acționat individual, lipsind în primă fază o politică comună a UE anti-pandemie. Ulterior, aceasta a mai primit critici și pentru politica migraționistă, dar și pentru criza cerealelor ucrainene care a dus la proteste ample din partea fermierilor europeni de pe întreg continentul.

Desigur, asta nu înseamnă în mod automat că propunerea socialiștilor, Nicolas Schmit va câștiga cursa. Există multe rețineri în rândul altor grupuri europene în ceea ce privește o susținere a lui Schmit. Renew Europe și Verzii nu au spus pe cine ar susține. Popularii europeni sunt majoritari în Parlamentul European, astfel că candidatura Ursulei va beneficia de o susținere robustă. În acest moment niciun candidat nu este favorit net, astfel că rămâne de văzut care va fi deznodământul cursei pentru șefia Comisiei Europene.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: